Data actualizării:
Data publicării:

Dan Nica, europarlamentarul român cu influență în UE. Dezvăluiri despre raportul care îi poartă numele și cum i-a ajutat pe cercetătorii români / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @claudiodiv
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @claudiodiv
Dan Nica, unul dintre candidații PSD la alegerile europarlamentare, a fost invitat la emisiunea electorală „DC Votez", de pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora, unde a explicat cu ce se ocupă în Parlamentul European. 

Dan Nica a explicat de ce sunt importante rapoartele prezentate în cadrul Uniunii Europene. Acesta a fost raportor pentru programul de cercetare al Uniunii Europene, denumit Horizon Europe, iar raportul votat de Parlamentul European îi poartă numele. 

„Comisia Europeană doar propune, nu ia niciun fel de decizie, ea doar propune un text pentru ceea ce va deveni ulterior o directivă europeană, iar Parlamentul European are dreptul să o modifice, să o respingă, să o accepte ca atare, depinde ce dorește și cum propune raportorul. Din acest motiv este important și toată lumea se uită ce rapoarte are fiecare și ce importanță au aceste rapoarte pentru ca ele poartă numele raportorului. Ele au rămas, și vor rămâne, în istoria Uniunii Europene cu numele meu, așa este cutuma.

Foarte important e faptul că raportorul propune propriul lui raport care este o replică la propunerea Comisiei Europene. În funcție de majoritatea pe care și-o construiește, și aici intervine un alt factor de influență: care sunt aliații pe care tu poți să-i iei ca să modifici ceva care să fie în favoarea României și a românilor, după care este votat de Parlamentul European și se intră în așa-numitul trilog cu Consiliul European. Comisia este și ea parte a acestui proces, dar doar cele două entități, Parlamentul și Consiliul, trebuie să ajungă la un text comun și atunci acel text devine faimoasa directivă europeană care devine obligatorie pentru toate statele membre și pentru România.", a spus Dan Nica. 

„Ați fost raportor pentru un proiect de 100 de miliarde de euro?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Da. Programul de cercetare al Uniunii European poartă numele meu. El se numește Horizon Europe și raportul votat de Parlamentul European se numește „Raportul Nica”, a spus Dan Nica. 

„E un lucru bun că auzim, dincolo de persoana dumneavoastră, că un europarlamentar român are o astfel de influență. E chiar onorant pentru România.”, a spus Bogdan Chirieac. 

 

 

Vești bune pentru cercetătorii români

Dan Nica a explicat că, în calitate de raportor pentru programul de cercetare al Uniunii Europene, a intervenit pentru a aduce modificări care să avantajeze România și cercetătorii români. El a subliniat că a fost inacceptabil ca cercetătorii români să fie plătiți mult mai puțin decât colegii lor belgieni în cadrul aceluiași program.

„Spuneam că poți să modifici acolo și să adaptezi dacă vrei să faci ceva pentru România și pentru români. Eu când am luat acest program, având Universitatea din Galați, am și alte universități din țară, care mă contactaseră și îmi spuneau că este absolut inacceptabil ca la un program de cercetare unde sunt și cercetători români și belgieni, cercetătorul român să fie plătit cu un sfert față de cât este plătit cercetătorul belgian.

Când vorbim de discriminare trebuie să faci și lucruri concrete și am schimbat, în raportul meu, care a fost preluat și acceptat în formă finală, ca un cercetător român, fie că e universitate, firmă, să fie plătit exact ca cei din Belgia.

A doua chestiune este un lucru extraordinar pentru toți cercetătorii români. Pentru toți cei care sunt în cercetare, am băgat o prevedere potrivit căreia dacă ești din România, alături de alte 13 state, este un așa-numit fond, în valoare de 4 miliarde de euro, care pot fi accesate doar de firme sau entități din aceste state, inclusiv din România.", a spus Dan Nica la emisiunea electorală „DC Votez", de pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora. 

 

 

Youtube video image

Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF: 41240002

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel