Dan Motreanu: Am adresat Comisiei Europene o întrebare referitoare la dificultatea de a recicla paletele vechi ale turbinelor eoliene în UE
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Eurodeputatul PNL Dan Motreanu a anunțat că împreună cu mai mulți europarlamentari s-a adresat Comisiei Europene cu privire la dificultatea de a recicla palatele vechi ale turbinelor eoliene.  Dan Motreanu a menţionat că, în prezent, Comisia Europeană revizuieşte Planul strategic privind tehnologiile energetice (Planul SET), luând în calcul înfiinţarea unui Grup de lucru pentru implementare în domeniul energiei eoliene.

'Împreună cu mai mulți colegi europarlamentari, am adresat Comisiei Europene o întrebare referitoare la dificultatea de a recicla paletele vechi ale turbinelor eoliene în UE. Materialele – fibrele de sticlă și polimerii de plastic – nu pot fi separate cu ușurință.

Parcurile eoliene contribuie la realizarea securității energetice și a strategiei de mediu a Europei. În plus, parcurile eoliene aduc beneficii economice prin crearea de locuri de muncă și investiții în comunitățile locale, adesea rurale.

Comisarul european pentru mediu, oceane și pescuti, Virginijus Sinkevičius, a menționat în răspunsul oferit că statele membre trebuie să se asigure că turbinele eoliene scoase din uz fac, la fel ca orice alt flux de deșeuri, obiectul unei gestionări a deșeurilor care respectă Directiva-cadru privind deșeurile.

Comisia a sprijinit deja proiecte de îmbunătățire a reciclării paletelor, prin Programul UE pentru mediu și politici climatice sau Proiectul FiberEUse din cadrul programului Orizont 2020. Obiectivul este urmărit în continuare de proiectele Orizont Europa aflate în curs de derulare.

Programul de lucru Orizont Europa pentru perioada 2023-2024 include mai multe subiecte privind energia eoliană, în care circularitatea figurează ca element transversal.

În prezent, Comisia revizuiește Planul strategic privind tehnologiile energetice (Planul SET), luând în calcul înființarea unui Grup de lucru pentru implementare în domeniul energiei eoliene.', a scris Dan Motreanu, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel