Dan Diaconescu, victimă sau călău
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu, val.vilcu
WhatsApp

În 2002, când a fost interzis prima dată OTV, Dan Diaconescu a avut o emisiune fulminantă de adio, în care l-a avertizat pe Adrian Năstase că vor fi mișcări de stradă. Am să fac proiecții video în piețele din marile orașe, a spus Diaconescu, cu dezvăluiri despre afacerile guvernanților, iar protestele vor obliga  CNA să ne dea din nou licența. E drept, internetul aproape nu exista, televiziuni de știri, nici atât, presa ”mainstream” îl acuza, la unison. A făcut o singură ”emisiune” stradală, în Romană, apoi a dispărut din peisaj. A revenit, printr-o șmecherie și nu fiindcă ar fi speriat autoritățile.

 După ce s-a întors, s-a adaptat  la piață cu o strategie care a fost rapid preluată de principalii concurenți, care au tabloidizat, la greu, când au văzut ce succes are. Nu cred că a urmărit o răzbunare, dar a obținut satisfacție, mândrindu-se, ulterior, că a otevizat România. Scăderea de audiență din ultimii ani a fost consecința pierderii luptei cu marile posturi, otevizate între timp.

A fost intrarea în politică o alternativă la pensie sau la pușcărie? Nici nu contează, cert este că, aplicând aceeași strategie pe care a folosit-o și la OTV, a reușit să atingă în politică performanțe la fel de mari ca rating-ul ori share-ul de pe vremuri.

Închiderea postului nu va scoate mii de oameni în stradă, așa cum n-a făcut-o în 2002. Nici nu-l va duce neapărat la câștigarea alegerilor, mai ales că scrutinul prezidențial este departe. Fanii OTV oricum nu-l votau pe Ponta, băsiștii se bucură, fiindcă se simt răzbunați. Până  la alegeri, restul uită de OTV. Dacă Diaconescu o să câștige puncte, nu va fi din postura de victimă, ci din aceea de răzbunător: pentru că  actuala guvernare nu a dat satisfacție, pe de o parte, și pe de alta fiindcă PDL nu va deveni, în Opoziție, o alternativă credibilă.

Însă, de o răzbunare tot va avea parte. CNA pare tot mai inutil, pe măsură ce televiziunea se otevizează la greu, dar și pentru că posturile se mută online. Cenzura internetului va fi greu acceptată. Dacă ne gândim la cazul ACTA, nu putem da prea mari șanse unui CNA al net-ului. Eliminarea exceselor tip OTV se poate face numai prin educația publicului, începută în școală și finalizată mult după pensionare.

Altfel, dacă dirijăm presa prin acte administrative, riscăm să ne întoarcem la comisia care aprobă articolele, înainte de publicare, sau la autocenzura din ultimii ani ai lui Ceaușescu. Există mecanisme administrative prin care putem stabili, cu imparțialitate, că Lady Gaga dansând învelită în fleici, la MTV, e un clip difuzabil, iar Magda Ciumac dansând pe masă la OTV, nu?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel