Nicolae Manolescu a murit. Dan Ciachir: A fost un domn, cel mai mare critic literar român postbelic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Avangarda, cu Ionuț Vulpescu
Avangarda, cu Ionuț Vulpescu
Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a făcut un comentariu, după trecerea la cele veșnice a academicianului Nicolae Manolescu.

Criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, membru titular al Academiei Române, a murit, sâmbătă, 23 martie 2024, la vârsta de 84 de ani, în urma unui infarct suferit cu numai o zi înainte.

Redacția DC News l-a contactat pe Dan Ciachir, scriitor și publicist, care ne-a mărturisit că l-a avut pe Nicolae Manolescu îndrumător la teza de Licență cu subiectul „Tipuri de intelectuali în romanul Bietul Ioanide de George Călinescu“.

„A fost un om de o mare căldură. Regret că nu l-am avut profesor, pentru că am fost la seria care făcea cu altcineva. Pentru mine, Nicolae Manolescu este cel mai mare critic literar român postbelic“, a mărturisit Dan Ciachir.

„Un alt aspect care îmi produce un sentiment de stimă este anticomunismul său autentic, de la care nu a abdicat niciodată. A fost un om de o mare performanță intelectuală. Editorialele sale, de pildă cel despre Milan Kundera, de acum 3 săptămâni, denotă un mare profesionalism. Un om care să scrie atât de limpede și de frumos, la 85 de ani - e o performanță unică în țara noastră.

Să nu uităm, de asemenea, că a lăsat o istorie a literaturii române, cu totul remarcabilă, singulară în literatura română postbelică. Era un domn, provenea dintr-o familie de intelectuali și mi-l amintesc din redacția România Literară, unde publicam, student fiind, câte o traducere. Am avut foarte puțini intelectuali de talia sa. E o mare pierdere! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu drepții“, a conchis Dan Ciachir.

Nicolae Manolescu s-a născut la 27 noiembrie 1939 la  Râmnicu Vâlcea și a fost un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române. A fost, de asemenea, ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România.

Este considerat, în general, unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii. În legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel