Dan Ciachir, după moartea lui Răzvan Codrescu: Personal, durerea e şi mai mare
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook - Răzvan Codrescu
Facebook - Răzvan Codrescu
Scriitorul Dan Ciachir a făcut câteva declaraţii în exclusivitate pentru DC NEWS după moartea scriitorului Răzvan Codrescu. 

"Imediat după căderea comunismului, a fost extrem de implicat, mai ales în editarea revistei Puncte Cardinale, care a avut o durată de peste zeci ani consacrată jertfelor pe care le-au făcut foştii deţinuţi politici din România. Au fost ridicate la suprafaţă câteva personalităţi mărturisitoare precum Petre Ţuţea şi Valeriu Gafencu, dintre cei mai tineri. Lor şi-a dedicat activitatea şi talentul literar. 

Să nu uităm că a tradus Infernul, o treime din Divina Comedie. Este o performanţă, sunt aproape 10.000 de versuri, iar versiunea lor a fost foarte frumoasă.

Personal, durerea este şi mai mare, întrucât cu el am colaborat în ultimii ani. Rubrica mea din Lumea Credinţei, Amintiri Esenţiale, trecea prin mâna lui, şi tot prin mâna lui au trecut cinci volume tipărite la editura cu acelaşi nume, de care sunt foarte legat. E o pierdere mare!", a declarat Dan Ciachir despre scriitorul Răzvan Codrescu, în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Amintim că Răzvan Codrescu a murit luni, 13 septembrie, la vârsta de 62 de ani. 

Potrivit unui mesaj al Patriarhiei Române, Răzvan Codrescu a murit după „o intensă suferință”, transmite Mediafax. 

„Am aflat cu întristare vestea trecerii din această viaţă, după o intensă suferință, a domnului Răzvan Codrescu, poet și eseist creștin, traducător, editor, apologet și elegant mărturisitor al spiritualității ortodoxe”, se arată în mesaj.

Răzvan Codrescu s-a născut în 7 mai 1959 la București. A studiat la Facultatea de Litere a Univesrității București și a fost scriitor, publicist, editor, director literar al editurii Christiana și redactor șef al revistei Lumea Credinței.

A publicat mi multe volume de poezii, printre care „Rug aprins. O sută de sonete şi false sonete”, „Acatistele Sfinților Arhangheli...”, dar și volume de eseuri și traduceri, inclusiv din Dante Alighieri, „Infernul”, 2006).

Mesaje de condoleanţe pe internet 

Pagina de Facebook Memorialul Închisoarea Pitești a postat un mesaj de adio pentru Codrescu. 

„În această dimineață a plecat la Domnul Răzvan Codrescu (Vasile Adolf Marian pe numele de botez). Un prieten drag și un colaborator al Editurii Manuscris, căruia îi datorăm multe din cărțile noastre. În același timp, a fost unul dintre puținii curajoși care, cu riscul carierei sale, a vorbit public despre detenția politică anticomunistă în vremuri în care puțini o făceau. Dumnezeu să îl odihnească!”, au scris reprezentanții pe pagina de socializare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel