Data publicării:

Dan Andronic: Arhiva SIPA, copiată. Documente compromitățoare, la Macovei

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Dan Andronic face noi afirmații. El susține că arhiva SIPA a fost copiată când era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei. Din comisie făceau parte judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

Comisia a fost constituită în martie 2006 și avea rolul de a pune în ordine arhiva pe criterii arhivistice. Ulterior, s-a constatat că această comisie nu și-a îndeplinit integral atribuțiile, ”pentru că după ce a pus-o în ordine a ignorat a doua obligaţie prevăzută în Hotărârea de Guvern 127/26.01.2006, care specifica în mod clar că aceste documente trebuie predate, după inventariere, către Arhivele Naţionale, instituţiile de siguranţă naţională”, scrie Dan Andronic.

În 2007, a apărut a doua comisie, din care făceau parte judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu.Dan Andronic susține că unul dintrei cei doi ar fi fost implicat în distrugerea şi copierea arhivei. Jurnalistul scrie că cei doi magistraţi nu au întocmit procese verbale sau rapoarte privind arhiva SIPA, susţinând că s-ar fi ferit să lase vreo urmă. Apoi, s-a constituit o altă comisie, cu rolul de a se ocupa de informații clasificate, condusă de Dumitriu. Jurnalistul indică un raport al fostului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, potrivit căruia membrii comisiei ar fi ridicat documente pe care i le-au dat lui Macovei, precizând că nu sunt indicii că acestea ar fi fost restituite.

[citeste si]

”Un fost membru al comisiei ne-a declarat că, din ceea ce îşi aminteşte, în incinta arhivei se afla un xerox ultra performant la care s-au copiar mai multe doscumente, că existau ştersături în notele informative şi chiar adnotări făcute din mână, cel mai probabil de către judecătorul Cristi Danileţ”, scrie Andronic.

Mai mult, jurnalistul susține că au fost sustrase 12-14 dosare ale unor magistraţii care au evoluat ulterior pe scara ierahică până la cel mai înalt nivel. În anul în care se prespune că au fost sustrase documentele, camerele de supraveghere ale SRI din incinta arhivei nu au funcţionat timp de trei luni, potrivit sursei citate. 

Cine răspunde, cine e vinovat

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat despre arhiva SIPA, că persoana care a făcut copii va trebui să răspundă dacă informația se dovedește a fi adevărată. Judecătorul Cristi Danileț se dezice, susținând că nu a modificat, copiat sau divulgat informații din arhiva SIPA. Monica Macovei întărește și afirmă că nu a primit niciun dosar din arhiva SIPA. Cătălin Predoiu a subliniat că înainte de mandatul său cineva intrase în arhiva SIPA. 

Predoiu confirmă

”Legat de trecut, într-adevăr, am cerut comisiei respective o dare de seamă, un raport, pentru că înainte de mandatul meu se intrase în arhiva SIPA, şi raportul, plecând de la prevederile legale privind securitatea naţională, l-am înaintat instituţiilor abilitate. Pentru viitor, atunci, la momentul respectiv, am făcut o dezbatere publică şi o consultare inter-instituţională, am redactat un proiect de lege pus în dezbatere publică care prevedea ca această arhivă să fie transferată la Arhivele Naţionale şi l-am trimis Secretariatului General al Guvernului. Asta e tot ce pot să vă spun despre arhiva SIPA”, a susţinut Cătălin Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei a precizat că nu poate comenta conţinutul raportului, pentru că acesta nu este public.

”În mandatul meu, arhiva a fost sigilată, uşa arhivei a fost sigilată şi nu s-a intrat în arhiva SIPA. Ministerul Justiţiei nu are nicio atribuţie legată de gestionarea de arhive de servicii de informaţii, are cu totul alte atribuţii. Raportul acela era o dare de seamă, nu era o recomandare legată de ceea ce trebuie făcut cu arhiva SIPA. (...) Cât am fost eu în mandat nu îmi aduc aminte să se fi discutat în CSAT despre acel raport”, a conchis Cătălin Predoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel