Data actualizării:
Data publicării:

Daea: În momentul în care zăngănesc armele oamenii se înțeleg mai greu

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că ajungerea la un consens în legătură cu cerealele din Ucraina care au ajuns să invadeze piețele din România, Polonia și Ungaria a fost îngreunată de 'zăngănitul armelor'.

'În momentul în care zăngănesc armele oamenii se înțeleg mai greu. Căutăm soluții să ieșim din acest impact negativ al pieței asupra fermierilor români. Am considerat că acțiunea comună și păstrarea echilibrului în decizii a fost calea care ne-a dat juridic calea de comunicare pentru a putea aduce în România ceea ce trebuie. Este un sprijin meritat și în cadrul Comisiei s-au alocat sume satisfăcătoare de bani pentru România', a spus Petre Daea în ședința de Guvern de joi.

Vezi și: Ministrul Petre Daea anunţă sprijin de minimis pentru cultura usturoiului şi a cartofului

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţă că Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, două hotărâri care vizează scheme de ajutor de minimis pentru cultura usturoiului şi a cartofului.

'Astăzi avem două acte normative de importanţă deosebită, pentru două produse care necesită susţinere şi stimularea noastră - şi o facem de fiecare dată. Este vorba de un sprijin de minimis pentru cultura usturoiului şi a cartofului, ştiindu-se că cele două culturi au avut un regres înregistrat în ultima perioadă. Şi prin stimularea pe care am făcut-o, spun eu, permanent şi insistent, cu sume corespunzătoare, suprafaţa a reuşit să crească în România, iar balanţa acestor produse începe să se înregistreze într-un progres pe care îl dorim cu toţii, în perspectiva asigurării nevoilor interne', a spus el în debutul şedinţei de guvern.

Conform agendei şedinţei de guvern, vor fi aprobate, prin hotărâri, două scheme de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi şi, respectiv, pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum în anul 2023. Astfel, prin schema propusă, în acest an, pentru susţinerea producţiei de usturoi se stabileşte un cuantum de 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha.

Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha, se arată în nota de fundamentare. Totodată, pentru susţinerea producţiei de cartof de consum s-a propus un cuantum de 200 euro/ha, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată cu cartof de consum de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 15 t/ha cartof de consum. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel