Daciana Sârbu, în plenul PE: Prăpastie uriașă între așteptări și rezultate
Daciana Sârbu, în plenul Parlamentului European, cu prilejul dezbaterii raportului său despre implementarea celui de-al 7-lea Program de Acțiune pentru Mediu al Uniunii Europene, adoptat cu majoritate de voturi, a spus că, d eși s-au înregistrat progrese în unele domenii, totuși se menține un decalaj mare între planuri și rezultate, în ceea ce privește politicile de mediu ale UE.
Daciana Sârbu a cerut Comisiei Europene să propună un nou program post-2020, cu obiective mai clar definite, dublate de mai multă transparență, responsabilitate și ambiție, pentru o mai bună protejare a sănătății oamenilor și a mediului.
Dacă s-ar aplică pe deplin, Programul de Acțiune pentru Mediu al UE ar aduce îmbunătățiri considerabile la nivelul mediului, sănătății și calității vieții, însă "există o prăpastie uriașă între așteptările de la acest Program și rezultatele concrete pe care le produce", a afirmat Daciana Sârbu.
Legislația de mediu a UE are un impact pozitiv în domenii precum eficiența utilizării resurselor, însă în alte zone implementarea sa e foarte slabă, a punctat eurodeputata, oferind ca exemple negative performanțele în domeniul protejării capitalului natural sau în combaterea unor amenințări de mediu la adresa sănătății – precum faptul că "emisiile constant ridicate provenite de la transportul rutier obligă milioane de oameni să respire aer poluat".
Daciana Sârbu s-a referit și la nevoia adaptării politicilor agricole la obiectivele de mediu, pe care o consideră "esențială atât pentru protejarea mediului, cât și pentru securitatea viitoare a resurselor alimentare".
Apel
Eurodeputata a adresat Comisiei Europene apelul de a propune un nou Program de Acțiune pentru Mediu, care să se aplice după 2020 și care să aibă obiective mai bine definite. Ambiția, transparență, responsabilitatea și țintele clare ar trebui să caracterizeze un astfel de program pentru că el să aducă rezultate concrete. "Decidenții de la toate nivelurile trebuie să-și asume acțiunile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor și a mediului", consideră eurodeputata, care este vicepreședintă a Comisiei de Mediu din Parlamentul European.
[citeste si]
Al 7-lea Program de Acțiune pentru Mediu al Uniunii Europene cuprinde obiectivele și politicile în domeniul mediului adoptate de Parlamentul European și Consiliu pentru perioada 2013-2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News