Data publicării:

Daciana Sârbu, despre problema defrișărilor ilegale de păduri din România - Exclusiv

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu a vorbit, joi, în exclusivitate pentru DCNews , despre problema defrișărilor ilegale de păduri cu care se confruntă România și care a fost extrem de dezbătută în spațiul public în ultima perioadă.

”Pe chestiunile de mediu am avut o dezbatere aprinsă în România, săptămânile acestea, pe tema tăierilor de păduri, cu firma aceasta din Austria, care până la urmă nu taie nimic, dar folosește buștenii tăiați de unii, chiar și ilegal. Ni s-a adus drept argument faptul că în Uniunea Europeană nu se poate interzice exportul de bușteni, că se punea problema să interzicem o perioadă, să suspendăm exportul de bușteni, pentru a reduce tăierile și pentru ca statul român să-și găsească anticorpii necesari ca să oprească defrișările. Care este realitatea, cum o vedeți dvs din Parlamentul European?”, a întrebat-o analistul politic Bogdan Chirieac, la DCNews Live, pe Daciana Sârbu.

Vezi și: Daciana Sârbu, poziție care va stârni multe dezbateri în UE

”În primul rând, vreau să spun că avem un mare-mare avantaj, anume că încă există la noi păduri virgine. Suntem o țară - printre singurele din Europa - care ne mai bucurăm de așa o suprafață mare de pădure, pentru că ceea ce vedem acum, altor țări li se întâmpla cu zeci de ani în urmă. Sigur că au început replantările și dacă mergem și vedem păduri, vedem acele păduri în care toți copacii sunt foarte bine aliniați și arată ca și desenate. Nu putem să comparăm pădurile virgine și cu copaci seculari cu acel gen de păduri, pentru că și animalele își găsesc altfel mediu. De aceea, ei, dacă vedeți, ne admiră fauna și vin aici, nu știu dacă neaparat pentru vânătoare, dar vin să viziteze și sunt fascinați că încă la noi trăiesc atâția urși, lupi și alte animale, pentru că au și unde.

Pornind de la ideea că pentru noi este un foarte mare potențial turistic pe care trebuie să îl exploatăm, apoi, sigur, ajungem la faptul că e un pericol pentru mediu să continuăm să tăiem pădurile și că nu ne dorim, de fapt, să fim piața care aprovizionează cu lemn industria de prelucrare. Poate, la un nivel mai mic, să prelucrăm noi și să exportăm mobilă, așa cum făceam pe vremuri.

Deci, toate acestea ne conduc practic la concluzia că trebuie să luăm urgent niște măsuri. Acest Cod silvic e până la urmă o gură de oxigen. Sistemul de monitorizare care a intrat de curând în vigoare, cu raportarea la 112, care funcționează - și e prima dată când funcționează, la fel, este o măsură care practic salvează de la defrișări ilegale și de la acest proces care de ani de zile nu era controlat”, a răspuns Daciana Sârbu, care ocupă și funcția de vicepreşedinte al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European.

Citește și: Compania Schweighofer amenință Guvernul cu procese, dacă se adoptă noul Cod silvic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel