Data publicării:

Dacă vrei să-ți protejezi vederea, ar trebui să renunți la anumite alimente. Lista produselor nocive pentru ochi

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Pentru că suntem expuşi la mulţi factori care pot dăuna vederii, este important să ştim  ce alimente să evităm pentru a ne menţine sănătatea ochilor.

1. Alimente procesate

Conţin niveluri ridicate de grăsimi trans şi zaharuri, ceea ce poate duce la dezvoltarea diabetului zaharat şi a degenerescenţei maculare. Aceste boli pot cauza probleme grave de vedere.

2. Alimente bogate în zahăr

Pentru a ne menţine ochii sănătoşi, trebuie să evităm alimentele bogate în zahăr, cum ar fi dulciurile, sucurile şi îngheţata.

3. Alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea roşie, untul şi uleiul, pot afecta sănătatea ochilor.

Aceste alimente cresc nivelul de colesterol din sânge şi pot duce la dezvoltarea degenerescenţei maculare.

4. Consumul excesiv de alcool poate provoca diverse boli care afectează vederea, scrie Rador, citând dariknews.bg.

Alcoolul poate duce la dilatarea vaselor de sânge din ochi şi poate provoca tulburări de vedere.

5. Alimente bogate în sodiu

Sodiul se găseşte în aproape toate alimentele şi băuturile. Cea mai comună formă de sodiu pe care o consumăm în viaţa de zi cu zi este sarea care conţine 40% sodiu şi 60% clorură.

Alimentele care nu ar mai trebui consumate după 40-50 de ani

În urmă cu ceva timp, Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, atrăgea atenția asupra unei anumite categorii de alimente.

"Primul exemplu - şi cel mai îndrăgit dintre alimente - și anume categoria de dulciuri poate fi permisă, fără probleme, o dată pe zi, chiar de două ori, în cantităţi mai mici, la vârsta când suntem copii, în creştere, adolescenţi. În schimb, acest obicei se împuținează şi chiar nu prea mai este indicat la vârsta adultă şi, în niciun caz, după 40-50 de ani, când nu doar metabolismul se schimbă, ci şi modul de utilizare sau beneficiul fiecărui nutrient. Mă refer, de exemplu, la zahăr, chiar dacă este în exces sau nu, el nu mai aduce beneficii creierului, aşa cum ar trebui, ci dimpotrivă. Creşte riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau demență. Acestea ar fi foarte indicat să nu le mai consumăm, după 40-50 de ani", explicaa Simona Carniciu, la Antena 3.

Vezi și: Cum poți renunța la zahăr. Opt pași care te vor ajuta. Vei reuși!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel