Data publicării:

Dacă vrea Taiwanul, China ar trebui să recupereze teritoriu și de la Rusia, susține președintele taiwanez Lai Ching-te

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Citește în articol declarațiile făcut de președintele Taiwanului, Lai Ching-te.

Dacă Partidul Comunist Chinez crede cu adevărat că are pretenții teritoriale asupra Taiwanului, atunci ar trebui să încerce, de asemenea, să recupereze teritoriu de la Rusia, a declarat președintele Taiwanului, Lai Ching-te.

Lai a făcut această remarcă într-un interviu acordat duminică presei locale, remarcând abordarea foarte diferită a Beijingului față de două momente istorice similare de pierdere teritorială.

Sub conducerea lui Xi Jinping, PCC susține că Taiwanul este o provincie chineză condusă de separatiști ilegali, iar acesta a promis să anexeze Taiwanul în cadrul a ceea ce el numește ”reunificare”.

Beijingul susține că Taiwanul face parte din Republica Populară Chineză din „cele mai vechi timpuri”, dar a fost luat de Japonia în timpul ”secolului umilinței”, perioada cuprinsă între 1839 și 1949, în care Republica Populară Chineză a fost supusă în mod repetat înfrângerii și subjugării. Restabilirea completă a pierderilor suferite de Republica Populară Chineză în acea perioadă este unul dintre motivele principale ale PCC, iar astăzi se concentrează în mare măsură asupra Taiwanului.

Cu toate acestea, Lai, care a fost ales președinte în ianuarie, a remarcat că Republica Populară Chineză a pierdut, de asemenea, terenuri în favoarea Rusiei în acea perioadă, dar nu a făcut niciun efort pentru a le recupera. El a spus că acest lucru arată că planurile Beijingului de a anexa Taiwanul - pentru care nu a exclus folosirea forței - nu au fost motivate de integritatea teritorială.

Poziția președintelui taiwanez

„Dacă este de dragul integrității teritoriale, de ce nu ia înapoi terenurile ocupate de Rusia care au fost semnate în tratatul de la Aigun? Rusia este acum în punctul cel mai slab, nu-i așa?”, a spus el, făcând referire la un tratat din 1858 prin care Rusia a anexat aproximativ 1 milion de km² din teritoriul chinez, inclusiv Haishengwei - cunoscut astăzi sub numele de Vladivostok.

„Poți să ceri Rusiei (n.r. teritoriul înapoi), dar nu o faci. Deci este evident că nu doresc să invadeze Taiwanul din motive teritoriale”, a declarat Lai.

El a spus că adevăratele motivații ale Beijingului sunt geopolitice, dorind să schimbe ordinea mondială în favoarea sa. Taiwanul este o insulă importantă în primul lanț insular din Pacific, iar controlul acesteia ar oferi PCC un acces și o trecere extrem de strategice, precum și un control sporit asupra strâmtorii Taiwan.

Wen-ti Sung, analist chinez la Universitatea Națională Australiană, a declarat că tratatul de la Aigun a fost cea mai umilitoare înfrângere a Chinei din secolul al XX-lea, în ceea ce privește suprafața totală de teritoriu pierdută, dar a remarcat că oficialii chinezi au participat în mod repetat la forumurile economice ruse de la Vladivostok, „conferind astfel legitimitate dominației ruse asupra teritoriului”.

Teritoriu de la Rusia

„Dacă ambiția Chinei față de Taiwan este de a pune capăt complet „secolului umilinței”, atunci te-ai aștepta ca Republica Populară Chineză să acorde prioritate preluării de la Rusia a teritoriilor pierdute în tratatul de la Aigun”, a declarat Sung.

„Dar Beijingul nu o face și abia dacă vorbește despre asta, cu atât mai puțin se apropie de a spune că va recupera acele teritorii 'prin forță, dacă este necesar' ”, a mai spus Sung.

Qing, cea mai mare și ultima dinastie imperială a Chinei, a cedat Taiwanul Japoniei în 1895 într-un alt tratat „inegal”, iar în 1945, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost predat Guvernului Republicii Chineze, care a fugit din China în 1949 după ce a fost învins de comuniști în Războiul Civil Chinez.

Taiwanul a trecut la democrație la sfârșitul anilor 1980 și este una dintre cele mai dinamice țări din Asia. Guvernul său ales afirmă că Taiwanul este o națiune suverană și că viitorul său este decis de poporul său, nu de PCC.

Guvernul chinez nu a reacționat încă la remarcile lui Lai, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel