Data publicării:

Dacă vezi fantome și extratereștri înseamnă că ai "leziuni cerebrale", spune un neoropsiholog. Ce este "Fenomenul Pareidolia"

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Dacă vezi fantome și extratereștri înseamnă că ai "leziuni cerebrale", spune un neoropsiholog. Ce este "Fenomenul Pareidolia" / Foto: Psiholog Nick Magwood
Dacă vezi fantome și extratereștri înseamnă că ai "leziuni cerebrale", spune un neoropsiholog. Ce este "Fenomenul Pareidolia" / Foto: Psiholog Nick Magwood

Un neuropsiholog susține că cei care văd fantome și extratereștri înseamnă că aveți "leziuni cerebrale".

Alegeri prezidentiale 2024

Un expert în modul în care funcționează mintea umană a susținut că oamenii care văd fantome și extratereștri au "leziuni ale creierului", scrie Daily Star. Neuropsihologul Saul Martinez-Horta, în vârstă de 41 de ani, lucrează la Departamentul de Neurologie de la Spitalul Sant Pau din Barcelona, ​​Spania.

Într-o nouă carte, intitulată "Cerebros Rotos", el dezvăluie comportamentele ciudate pe care le pot provoca bolile neurologice, spunând: "Nu am întâlnit niciun fenomen paranormal care să nu poată fi explicat printr-un creier deteriorat".

Într-un interviu acordat ziarului spaniol El Pais, acesta a explicat că orice activitate poate oferi un indiciu al proceselor cerebrale care au mers prost sau poate ajuta la descoperirea unor boli neurologice ascunse.

"Dacă m-ai întreba câte experiențe paranormale am văzut cu pacienții mei, ți-aș spune că le-am văzut pe toate. Un fenomen care provine dintr-un creier deteriorat dă naștere la o serie de senzații pe care oamenii le descriu drept paranormale".

"Fenomenul Pareidolia"

Întrebat ce crede despre "Fenomenul Pareidolia" - în care oamenii văd fețe care se uită la ei, Martinez-Horta a spus: "Pareidolia vede forme familiare, în special fețe, în obiecte unde nu există", adăugând că creierul uman are o regiune care a evoluat pentru a procesa fețele.

Întrebat despre descrierea sa a "Fenomenului Pareidolia" - în care oamenii văd o față care se uită la ei dintr-un obiect - se pune problema celebrului Belmez Faces din 1971.

Din cauza modului în care sunt configurați anumiți stimuli vizuali, percepția unui chip este declanșată fără ca persoana să o poată controla.

El a spus: "Acest proces este unic: poți induce fețele dând cuiva informații și după aceea nu te poți întoarce; adică dacă îți spun că este o față pe podea și ți-o arăt, nu te vei putea opri din a vedea fața. Chipurile Belmez și aparițiile Fecioarei Maria pe bucăți de pâine prăjită sunt exemple în acest sens".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel