Data publicării:

Dacă Nehammer se prăbușește, e bine pentru România în Schengen?

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Seria de gafe ”efectuate” în ultima săptămână de cancelarul Karl Nehammer are o explicație: panica.  

Partidul lui Nehammer se află pe locul al treilea în sondajele de opinie, în urma extremei drepte, care conduce detașat, și a socialiștilor, care îl depășesc cu două puncte procentuale. Iar ceea ce îl îngrijorează pe cancelar este tendința de scădere constantă a Partidului Popular austriac (ÖVP).  

Ar trebui să ne bucurăm că un adversar declarat al României, cum este Nehammer, o ia pe derdeluș la vale? Și da și nu.

Gestul ostil făcut de Nehammer la adresa unei țări care contribuie semnificativ la PIB-ul Austriei și la bunăstarea companiilor austriece nu i-a adus beneficiile electorale scontate. Nu că s-ar schimba discursul cancelarului: odată că nu e în firea politicienilor populiști să recunoască atunci când greșesc, în general, iar în cazul Nehammer mai avem și ipoteza blatului cu Rusia, de care e legat prin fire văzute și nevăzute, ca orice marionetă a lui Putin.

Oricum, guvernul rezultat din alegerile de anul viitor va fi unul de coaliție. O asociere a ÖVP cu SPÖ și cu Verzii ar putea duce la ridicarea blocajului Schengen: socialiștii europeni ne sprijină, iar pentru ecologiști un argument solid e legat de emisiile pe care le generează mii de camioane așteptând zile întregi la frontieră.

Dar, cea mai probabilă asociere, care ar da majoritatea și astăzi, este a ÖVP cu extremiștii din Partidul Libertății (FPO), care își strâng voturile din xenofobie și discriminare. Ar fi, deci, mai rău cu un cancelar FPÖ susținut de populari, decât cu cancelarul Nehammer, susținut de extremiști.

Paradoxal, dar prăbușirea lui Nehammer ar putea să ne folosească, tocmai în contextul în care la putere vine Partidul Libertății, un alt oponent al intrării României în Schengen. În 2000, după ce formațiunea condusă de neonazistul Jörg Haider a ajuns la guvernare, cei 14 membri ai Uniunii Europene au impus sancțiuni Vienei. Printre altele, s-a discutat atunci și de suspendarea dreptului de veto al Austriei, pe o perioadă limitată. Nici nu ne-ar trebui prea mult- Consiliul JAI se ține odată la 6 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel