Dacă doriţi să revedeţi? Ce se întâmpla când România se uita la arestarea lui Vântu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
HoraUnirii-ora22 tvr ceausescu
HoraUnirii-ora22 tvr ceausescu

Toată atenţia publicului şi mass media a fost ieri concentrată asupra spectacolului creat de arestarea lui Sorin Ovidiu Vântu. Poate că păgubiţii FNI aveau un motiv să ignore orice altă ştire, dar în fundal se petreceau evenimente cu impact asupra vieţii tuturor celor 20 de milioane de români.

Autorităţile, în frunte cu şeful statului, anunţau intenţia de semnarea unui nou acord cu FMI, prin care în 2011 vor fi îngheţate salariile şi pensiile şi vor continua concedierile în rândul bugetarilor. Se vor tăia, de asemenea, subvenţiile la căldură şi multe alte ajutoare sociale. Preşedintele Traian Băsescu, luând din nou locul premierului, a declarat la la Radio România că s-a convenit cu FMI un deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru 2011, ceea ce ar însemna un împrumut de 5,7 miliarde euro.

Rata anuală a inflaţiei înregistrată în luna august, de 7,58 la sută, a atins maximul din ultimii doi ani, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate la legume şi conserve din legume, citrice şi alte fructe, servicii de apă şi bilete de transport urban.

Aproximativ 10.000 de angajaţi în sistemul educaţional au fost disponibilizaţi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Câteva sute de şcoli vor fi comasate şi desfiinţare. Costul navetei profesorilor a fost transferat de minister în sarcina autorităţilor locale, care nu au însă fonduri prevăzute în buget.

Grupul de monitorizare a pieţei farmaceutice, Cegedim, anunţa, joi, o evoluţie îngrijorătoare a domeniului sanitar, cu o reducere consistentă a consumului de medicamente în spital, redus la jumătate faţă de medie, în timp ce consumul total de medicamente a stagnat. Acest lucru înseamnă că românii plătesc din buzunar tratamentul spitalicesc în tot mai mare măsură. Cifrele privind numărul de medici sunt alarmante, înregistrându-se reduceri de efective de 12-14 la sută la mai multe specialităţi (medicină internă, ATI, psihiatrie). Peste 50 la sută dintre medici vor fi la pensie când se termină pregătirea studenţilor care intră în acesat an la Medicină, iar eşaloanele de medici tineri, aflate acum la 30 la sută, sunt decimate de plecările în străinătate. În circa 12-14 ani, deficitul de medici va depăşi 40 la sută.

Silviu Prigoană, deputat PDL, împreună cu mai mulţi colegi de partid, au depus o iniţiativă legislativă prin care ziarele şi site-urile de ştiri să fie controlate de CNA, organism politic la rândul său controlat de partidul care are şi majoritatea parlamentară şi preşedinţia. În cazul în care legea va trece, site-urile sau ziarele pot fi suspendate la cererea CNA! Culmea, până şi reprezentanţii CNA consideră propunerea excesivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel