Dacă crezi în aceste mituri medicale, ești în pericol! Ce probleme ale inimii nu sunt de evitat
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Louis Bauer)
Sursă foto: Pexels (Louis Bauer)
Unele mituri din sănătate ne-ar putea face să evităm semnalele pe care corpul nostru ni le dă când există o problemă. 

Bolile de inimă (bolile cardiovasculare) pot fi diagnosticate la orice vârstă și reprezintă principala cauză de morbiditate și mortalitate la noi în țară. Principalele mituri referitoare la bolile cardiovasculare: 

1. Tinerii nu trebuie să-și facă griji cu privire la bolile de inimă! Este adevărat că grupele de vârsta de peste 65 de ani au o probabilitate mare de a dezvolta patologii cardiovasculare, însă 4-10% dintre atacurile de cord apar la persoanele cu vârsta sub 45 de ani, predominant la bărbați. Prevenția nu trebuie aplicată atunci când există deja o problemă, bazele sănătății se pun încă din copilărie ceea ce ar trebui să ne responsabilizeze și să ne determine să adoptam un stil de viață sănătos chiar daca nu ne încadrăm în grupul de vârstă expus riscului de a dezvolta o anumită patologie. Schimbările aduse stilului de viață de astăzi construiesc fundația pentru o inimă mai sănătoasă în viața ulterioară.

2. Este normal să am hipertensiune arterială după o anumită vârstă! Tensiunea arteriala tinde să crească pe măsura înaintării în vârstă, însă această tendință „normală”  nu înseamnă că este ceva bun pentru organism. Tensiunea arterială apare consecutiv unor modificări ai perților arterelor, aceștia devenind rigizi, determină un efrot suplimentar al inimii pentru a pompa sange. Apare astfel un cerc vicios ce poate fi prevenit sau ameliorat printr-un regim igieno-dietetic și/sau tratament adecvat, scrie Realitatea Medicală. Deoarece hipertensiunea arteriala nu produce în general simptome evidente, consultul medical regulat cu măsurarea tensiunii arteriale mai ales după vârsta de 45 de ani sunt elemente esentiale în prevenția și depistarea precoce a hipertensiunii arteriale.

3. Vitaminele pot preveni bolile de inima! Deși majoritatea vitaminelor, luate în dozele recomandate, este puțin probabil să fie dăunătoare pentru sănătatea inimii, nu există dovezi că administrarea oricăror suplimente de vitamine poate reduce riscul de boli de inimă. Și cu siguranță nu pot înlocui o dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate. Analiza, publicată în 2018, sursa de încredere, a luat date din 18 studii existente, inclusiv 2.019.862 de participanți. Autorii au concluzionat că „suplimentele cu multivitamine și minerale nu îmbunătățesc rezultatele cardiovasculare în populația generală”. Potrivit Victoria Taylor, directorul de nutriție la British Heart Foundation: „Nu există scurtături atunci când vine vorba de nutriție – suplimentele nu sunt un înlocuitor pentru alimente sănătoase. Este posibil să vi se prescrie un supliment de vitamine sau minerale de către un profesionist din domeniul sănătății din alte motive, dar nu recomandăm oamenilor să ia multivitamine pentru a ajuta la prevenirea bolilor cardiace și circulatorii.” 

4. Oamenii ar trebui să evite exercițiile fizice dacă au boli de inimă! Acesta este un mit. Exercițiile fizice ajută la întărirea mușchiului inimii și la îmbunătățirea fluxului sanguin în jurul corpului. Intensitatea și frecvența efortului fizic trebuie să fie un proces gradual și se stabilește împreună cu mendicul curant în cazul unei patologii cardiace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel