Data actualizării:
Data publicării:

Dacă ar juca poker câinii, ar pierde întotdeauna. Au totul scris pe față. De ce pisicile, în schimb, par adesea neprietenoase și arogante

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Dacă câinii ar juca poker, ar pierde întotdeauna. Au totul scris pe față. De ce pisicile, în schimb, par adesea neprietenoase și arogante / Foto: Pixabay, de StockSnap
Dacă câinii ar juca poker, ar pierde întotdeauna. Au totul scris pe față. De ce pisicile, în schimb, par adesea neprietenoase și arogante / Foto: Pixabay, de StockSnap

Află în articol de ce pisicile par neprietenoase și arogante.

Adesea credem că este mai greu să te împrietenești cu pisicile decât cu câinii. Dar poate că nu le înțelegem? Câinii par să fie în mod natural incapabili să-și ascundă sentimentele. Când sar în jurul tău, își pun botul între labe, adulmecă, dau din coadă, încearcă să te lingă, e ușor de înțeles ce simt - emoție, satisfacție sau bucurie, scrie BBC. Dacă câinii ar juca poker, ar pierde întotdeauna, au totul scris pe față.

Limbajul corpului pisicilor este, de asemenea, destul de sofisticat. Starea lor de spirit poate fi judecată după zvâcnirea cozii, după felul în care animalul o trage sau o ridică pe verticală, după părul ciufulit, după poziția mustăților și a urechilor. Momentele în care torc de obicei (dar nu întotdeauna) indică mulțumire sau prietenie.

Toate acestea sunt semnale destul de sigure care pot fi folosite pentru a judeca dacă pisica este configurată să comunice cu tine sau este mai bine să o lași în pace.

Putem fi siguri de prietenia câinilor, dar cu pisicile, așa cum ni se pare, nu este totul atât de simplu. Pisicile au trăit cu oamenii de mii de ani și totuși nu am învățat încă să le înțelegem pe deplin. Sau pur și simplu au o imagine proastă nemeritată?

De ce pisicile par arogante



Independența pisicilor în ochii multora este o trăsătură pozitivă, dar cineva o va considera distanță sau egoism. Experții susțin că pisicile își arată afecțiunea față de o persoană doar atunci când îi este foame.

Proprietarii de pisici, desigur, vor spune că aceasta este o prostie. O relație cu o pisică este la fel de puternică ca o relație cu un câine, spun ei. Dar de ce, atunci, imaginea unei creaturi egoiste și neprietenoase este atribuită pisicilor? Există măcar un gram de adevăr în asta?

Se estimează că doar în Marea Britanie există 10 milioane de pisici domestice. Aproximativ 25% din gospodării au cel puțin o pisică (datele sondajului din 2012). Poate că imaginea unui animal egoist se datorează parțial modului în care pisicile au devenit în general domesticite. A fost un proces mult mai gradual decât cu câinii, iar pisicile au fost cele care au decis dacă să se domesticească sau nu.

Cum au fost domesticite pisicile

Primele pisici domesticite au început să apară în urmă cu aproximativ 10 mii de ani în Orientul Mijlociu. În același timp, nu depindeau de stăpâni pentru hrană, s-au îngrijit singure, protejând cerealele și proviziile alimentare de șobolani și alți dăunători. Astfel, de la bun început, relația noastră cu pisicile a fost mai îndepărtată decât cu câinii, care ne ajutau să vânăm și contau pe partea lor de pradă.

Pisica care este acum ghemuită pe canapea sau care se uită la tine de pe un raft este încă ghidată de multe dintre instinctele strămoșilor săi îndepărtați. Îi place să vâneze, să-și marcheze teritoriul, protejându-l de invazia altor pisici. Pisicile sunt mult mai apropiate de strămoșii lor decât câinii, iar faptul că le-am îmblânzit le-a îndepărtat doar parțial de sălbăticie.

"În mare parte, este doar o neînțelegere umană a acestor animale", spune Karen Histand, medic veterinar și administrator al International Cat Care.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel