Dă România gaze Germaniei? Bogdan Chirieac, avertisment despre prăbușire: Nu mai funcționezi, e jale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Magda Ehlers)
Sursă foto: Pexels (Magda Ehlers)
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre scenariile conform cărora acordul energetic pentru reducerea consumului de gaz cu 15% în UE ar presupune și obligativitate, mai târziu, ca România să-și exporte din rezerve. Cea mai vehiculată ipoteză este că am putea ajuta Germania, mai dependentă de Rusia decât noi sau alte state. 

Bogdan Chirieac atrage atenția că România trăiește într-un superstat, numit UE, de la care, pe de-o parte, vrem doar să luăm bani, dar, pe de altă parte, facem pasul în spate când e vorba să oferim la rândul nostru. 

”Suprastatul ăsta se numește Uniunea Europeană, așa se numește și poate pe viitor o să se numească Statele Unite ale Europei. Pe de o parte vrem banii europeni... așa și s-a pus problema: cine are gaz suplimentar să îl dea Uniunii Europene”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, după acordul semnat de miniștrii Energiei din UE pentru reducerea consumului de gaze cu 15%. 

”Spania a zis nu. Spania a zis că dă cât consideră. A zis că a dat 20% din ceea ce a primit, pentru că și-a permis, dar dacă nu-și permite, nu dă”, a completat Niels Schnecker. 

”Și România intră în același plan. Nu au ce să facă, nu are cine să ceară României așa ceva. Nu spun de capacitatea de negociere a României. Noroc că Uniunea Europeană s-a învățat cu noi și nu apasă ei pedalele în ceea ce ne privește, să fie clar. Că noi avem gaz, avem... nu! Dacă Germania nu are gaz, recesiunea în România va fi simțită. Noi producem 85% pentru Uniunea Europeană, o mare parte din asta se duce în Germania, pe componente auto, ce mai exportăm noi. Dacă economia Germaniei se contractă pe modelul din 2008 - 2009, dacă ei au 6% contracție, noi avem 15% - 20% contracție. Asta înseamnă că nu mai funcționezi, închizi fabricile, pierzi oameni, intră în șomaj, pleacă în străinătate la muncă, deci e jale. Ideea că noi avem gaz este profund greșită”, a mai spus Bogdan Chirieac. 

Consumatorii casnici nu vor fi afectați de o eventuală reducere, asigură Guvernul

Consumatorii români, întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale şi industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale, informează Guvernul, citat de Agerpres. 

"România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022 - 2023. Rezervele de gaze ale ţării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menţinând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puţin 80% înainte de 1 noiembrie", arată Executivul, marţi, într-o postare de pe Facebook.

Potrivit Guvernului, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale şi profilul de consum al ţării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecţie a cetăţenilor şi economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022 - 2023.

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1, a anunţat Preşedinţia cehă a Consiliului UE. Citește AICI mai multe. 

Bruxelles: Reducerea gazelor de la Nord Stream este o mișcare politică

Anunțul Gazprom privind reducerea livrărilor de gaze către Germania prin Nord Stream a determinat Comisia Europeană să declare că: ”știm că nu există niciun motiv tehnic: este o decizie motivată politic și trebuie să fim pregătiți. De aceea, reducerea preventivă a cererii de gaze este o strategie înțeleaptă”.

Acest lucru a fost subliniat de comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în ședința Consiliului Energetic de la Bruxelles, arătând cu degetul spre Vladimir Putin. ”Este important de subliniat că acum umplerea zăcămintelor subterane de gaze continuă care în prezent este la 66%”, a declarat acesta.

Potrivit Europa Today, fluxurile de gaze rusești către Europa prin conducta Nord Stream au scăzut în această dimineață în așteptarea unei reduceri a capacității care va începe mâine. Vezi continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel