Data publicării:
Cvartetul "penalilor" de la conducerea Buzăului: DNA, pe punctul de a decapita șefia județului
Cristinel Bîgiu este ultimul nume cu rezonanță de la conducerea Buzăului, unul dintre cele mai sărace județe din România, acuzat de fapte de corupție de către procurorii DNA. În grupul liderilor buzoieni pereni și cu puternică influență locală mai intră deputatul Titi Holban, senatorul Victor Mocanu și edilul Constantin Boșcodeală, toți trei urmăriți penal de Direcția Națională Anticorupție.
Cristinel Bîgiu, președintele Consiliului Județean Buzău
Cristinel Bîgiu a fost reținut duminică de procurorii DNA pentru luare de mită, prin decizia nedefinitivă a magistraților Tribunalului București. Bîgiu, fost liberal care a profitat de OUG 55/2014 și s-a înscris în PSD, este acuzat că ar fi cerut și primit sume de bani pentru a atribui contracte pe bani publici unor firme. În același dosar, finul său, Florin Colgiu, este suspectat de complicitate la luare de mită după ce ar fi primit o barte din bani pentru șeful CJ Buzău.
Bîgiu a fost prins în flagrant de procurori în timp ce primea mită în fața blocului în care locuiește.
Din iunie 2004 şi până în ianuarie 2005, Cristinel Bîgiu a fost vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Buzău, iar din ianuarie 2005 şi până în mai 2007 a fost prefect al judeţului Buzău. Ulterior, el a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, funcţie deţinută până în noiembrie 2008. În perioada 2008-2012, Cristinel Bîgiu a fost senator.
Titi Holban, deputat de Buzău
La 24 iunie anul curent, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Titi Holban pentru luate de mită și trafic de influență. Anchetatorii susțin că parlamentarul de Buzău solicita sume între 5.000 și 10.000 de euro unor oameni de afaceri cărora le promitea că îi va scăpa de controalele Fiscului.
Camera Deputaților a respins la 2 iulie ridicarea imunității lui Titi Holban.
Holban, aflat la al doilea mandat consecutiv de deputat, a fost până în luna martie a anului curent membru al PNL, dar ulterior s-a înscris în UNPR.
Holban este considerat unul dintre cei mai influenți politicieni din județul Buzău. Fratele parlamentarului, Viorel Holban, a câștigat în 2012 al doilea mandat de primar al municipiului Rîmnicu Sărat.
Constantin Boșcodeală, primarul Buzăului
Boșcodeală, primar din 1996, a fost trimis în judecată de DNA în vara anului trecut pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Prejudiciul în acest dosar este de 2,2 milioane de lei, spun procurorii.
Boșcodeală este acuzat că a acordat în mod ilegal unor asociații sportive și persoane juridice non profit, între anii 2002 și 2008, din funcția de primar al Buzăului, fonduri nerambursabile din bugetul local. Totodată, spun procurorii, edilul le-a pus la dispoziție acestora, gratuit, complexul Sportiv Gloria Buzău. Beneficiari finali ai sumelor de bani și al dreptului de a folosi complexul sportiv sunt societăți comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociațiile sportive.
STENOGRAME. Mita primită de șeful CJ Buzău, împărțită cu finul Florin Colgiu
La o zi de la trimiterea sa în judecată de către DNA, Boșcodeală a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate pentru că, în perioada 21 mai 2010 - 12 martie 2013, a deținut în același timp funcția de edil și pe cea de reprezentant al Primăriei în cadrul Adunării Generale a Acționarilor SC Aquafor SA Buzău.
Veteranul Victor Mocanu, senator de Buzău
Senatorul PSD Victor Mocanu a fost trimis în judecată în decembrie 2013 în dosarul "maternitatea fantomă" pentru fapte care ar fi fost comise în perioada când era președinte al Consiliului Județean Buzău. DNA îl acuză de 17 fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Mocanu este acuzat că în 2012 a încheiat în numele CJ Buzău 8 contracte cu firma Medical Finance Projects, pentru furnizarea de echipamente medicale pentru noua Maternitate a Spitalului Judeţean Buzău, care a fost inaugurată cu mare fast în plină campanie electorală, pe 1 iunie 2012. Maternitatea nu funcţiona însă nici la jumătate de an de la inaugurare, pentru că aparatele fie nu fuseseră livrate, fie erau inoperabile, pentru că maternitatea nu le putea întreţine sau folosi. De asemenea, preţurile aparatelor fuseseră mult umflate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News