Cutremurele contrazic geologii: Europa va subduce sub Africa
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Milioane de ani, placa tectonică africană a fost cea care se afunda sub placa euroasiatică, însă acest proces s-a oprit. Cercetătorii au declarat în cadrul întâlnirii Uniunii Geologilor Europeni de săptămâna trecută că situaţia s-ar putea inversa.

Dacă au dreptate, înseamnă că s-a format o nouă zonă de subducţie în Mediterană, un eveniment extrem de rar şi fascinant din punct de vedere ştiinţific, informează realitatea.net.

Sub Marea Mediterană, placa africană a intrat sub placa euroasiatică pe care se află continentul nostru. Însă pământul african este prea uşor pentru a face la fel. "Africa nu o să se scufunde, însă Africa şi Europa continuă să se mişte împreună, aşa că unde o să ajungem?", se întreabă cercetătorul Rinus Wortel de la Universitatea Utrecht. "Este posibil ca în viitorul apropiat să fim martorii subducţiei Europei sub Africa", a declarat Wortel pentru BBC News.

Procesul de subducţie al plăcii africane a fost încetinit de coliziunea a două plăci din Turcia şi de faptul că continentul african este prea uşor pentru a continua să se scufunde sub cel euroasiatic. Prin urmare, bucăţile din placa africană care au intrat deja sub cea euroasiatică s-au rupt şi coboară către mantaua Pământului. Pentru a umple golurile, placa euroasiatică este trasă către sud, fapt observat la Insulele Baleare, Corsica şi Sardinia din Marea Mediterană. Acelaşi lucru i se va întâmpla şi Cretei. Modelele computerizate sugerează că rezultatul va fi un proces de subducţie al plăcii euroasiatice sub cea africană, invers decât în trecut. Informaţiile strânse din observarea cutremurelor susţin această teorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel