Cutremure bizare în Ucraina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Două cutremure bizare au avut loc în Ucraina, cel mai recent fiind înregistrat astăzi.

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter a fost înregistrat la ora 10:24 ora Kievului în regiunea Poltava, potrivit site-ului Centrului Seismologic European-Mediteranean.

După cum se menționează în mesaj, epicentrul cutremurului a fost situat la 29 km est-sud-est de Poltava și la 1 km de satul Mashivka din districtul Poltava. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 11 km.

Anterior, pe 26 mai 2023, la ora 18:38, un alt cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter a fost înregistrat puțin mai la vest de cel de astăzi.

Locul în care s-au produs seismele din Ucraina se află la aproximativ 250 de kilometri nord de centrala nucleară de la Zaporojie.

Este de remarcat că Ucraina nu este o țară care să prezinte activitate seismică, cutremurele în această zonă a Europei fiind extrem de rare și cu magnitudini reduse.

CITEȘTE ȘI     -    Cum se vede din satelit amploarea distrugerii de la barajul Kahovka din Ucraina / video + foto

Cutremur în Bulgaria

Ieri, un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter s-a produs, marți după-amiază, în sudul Bulgariei. 

Seismul a produs pagube în regiune și a iscat panică locuitorilor din Sofia.

Acum două zile, județul Arad a fost zguduit de un cutremur puternic, cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter. În urma seismului, mai multe clădiri din Arad au fost avariate, iar acest a fost resimțit în tot vestul țării, dar și în Ungaria, Serbia și Croația.

În plus, Călin Bibarț, primarul Aradului, a fost surprins de seismul dinv estul țării în timp ce se afla la radio, în direct.

„Cu siguranță vor mai fi și replici. Să sperăm că nu avem probleme în oraș. Chiar acum îmi scrie soția că a fost mare ... fiecare cum resimte“,a spus primarul Bibarț (vezi aici video).

La începutul acestui an, în judeul Gor s-au produs două cutremure cu magnitudini de peste 5 grade, care au ridicat multe semne de întrebare seismologilor. Acestea au fost urmate de peste 1.000 de replici. 

De asemenea, Turcia a fost zguduită de două cutremure devastatoare pe 6 februarie 2023, epicentrele acestora fiind în zona Gaziantep. Pagubele au fost însemnate în Turcia și Siria, numeroase ajutoare fiind trimise de comunitatea internațională. 57.355 de persoane au fost ucise și peste 121.700 au fost rănite de seismele din februarie.

CITEȘTE ȘI     -    Update/ Explozie la un baraj de lângă Herson. Podoliak: Creşte pericolul unei catastrofe nucleare/ AIEA îl contrazice. Nivelul apei a crescut cu 10 metri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel