Cutremur Turcia. MAE: Alți 13 cetățeni români au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 07 feb 2023, 20:42
WhatsApp
MAE anunță că alți 13 cetățeni români au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii din Republica Turcia.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că alți 13 cetățeni români au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii din Republica Turcia, după cutremurele devastatoare din această țară.

"În continuarea informațiilor privind demersurile de acordare de asistență și protecție consulară cetățenilor români afectați de cutremurele produse în Republica Turcia, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite următoarele actualizări:

În seara zilei de 7 februarie a.c., alți 13 cetățeni români, între care doi minori, au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana, Republica Turcia, prin intermediul unui al doilea zbor umanitar MApN. Din grup fac parte o mamă cu doi copii, precum și nouă studenți și profesorul coordonator. Cei nouă studenți și profesorul coordonator erau cazați la un hotel din localitatea Kahramanmaraş (https://www.mae.ro/node/60971). Aceștia se adaugă celor 8 cetățeni români și 2 cetățeni polonezi repatriați la 6 februarie (http://www.mae.ro/node/60991)

MAE reamintește că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara s-a deplasat la data de 6 februarie a.c. în zona afectată de seisme, cu două autovehicule, în vederea acordării de asistență consulară, preluării grupului de cetățeni români din Kahramanmaraş și asigurării transportului acestora spre Adana.

Până acum 21 de români au fost repatriațiAstfel, până la acest moment au fost repatriați 21 cetățeni români.

Totodată, la nivelul Ambasadei României la Ankara mai sunt în atenție situațiile a două grupuri de studenți Erasmus, precum și alte solicitări punctuale de sprijin:

1. Un grup compus din nouă cetățeni români (http://www.mae.ro/node/60986) aflat în Kayseri. Dintre aceștia, cinci studenți se vor deplasa spre Ankara, în cursul zilei de 8 februarie a.c., în vederea îmbarcării pe un zbor comercial către România. Celelalte patru persoane au decis să rămână în Republica Turcia.

2. Un grup format din șapte studenți, aflat în Malatya, zonă puternic afectată în urma seismelor, care nu se poate deplasa spre Aeroportul din Adana. Personalul ambasadei este în dialog cu aceștia pentru identificarea unei soluții de repatriere în perioada următoare.

Personalul Ambasadei este în legătură cu reprezentanții grupurilor în cauză, precum și cu ceilalți cetățeni români care au contactat Ambasada, în vederea identificării celor mai bune soluții de sprijin. Reprezentanții Ambasadei României la Ankara continuă totodată dialogul cu autorităţile turce.

Asistență consularăDe asemenea, MAE reia recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.

MAE reamintește faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: ‪+90.312.447.7945‬ și ‪+90.312.447.7940‬, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: ‪+90.532.318.1726‬", anunță MAE într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?