Data publicării:

Cutremur și în China. Ce magnitudine a avut

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea

Un cutremur s-a produs în această dimineață în China.

Un cutremur cu magnitudinea 5,0 a zguduit, luni dimineață, zona sudică a regiunii Xinjiang din China, au anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS) și Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), scrie Xinhua.

Potrivit informațiilor postate de EMSC, cutremurul a fost înregistrat în jurul orei locale 7:58, la 60 de kilometri nord-vest de orașul Aksu. USGS a anunțat că seismul a lovit la o adâncime de 10 kilometri, în timp ce EMSC a citat această cifră ca fiind de doi.

Deocamdată nu au fost raportate victime sau pagube materiale, notează Baha. După cutremur, pompierii locali au trimis două vehicule care transportau zece persoane în zona dezastrului.

Operarea rețelei electrice locale, producția de petrol și gaze și întreprinderile petrochimice cheie nu au fost afectate de cutremur, iar producția și funcționarea acestora au continuat în mod normal.

Dezastrul provocat de cutremurul din 2008

Cutremurul din China din anul 2008 a avut loc la 12 mai în jurul orei locale 14:28 (9:28 ora României), în provincia Sichuan, a avut o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter și a cauzat moartea a 69.195 de persoane și dispariția altor 18.392. Cutremurul a avut loc la mai puțin de trei luni înaintea Jocurilor Olimipice din China, scrie Wikipedia.

Cercetătorii chinezi ai Institutului de Geologie din Sichuan consideră că presiunea exercitată asupra unei zone seismice, de apa comasată în rezervorul barajului Zipingpu din sud-vestul provinciei Sichuan, ar putea fi cauza dezastrului tectonic ce a dus la uciderea și dispariția a peste 87.000 de chinezi, în 2008.

Zipingpu, un baraj înalt de 155 metri și rezervorul său, cu o capacitate de stocare de până la 38.5 milioane metri cubi de apă, este localizat la numai 5 kilometri de epicentrul cutremurului. Rezervorul Zipingpu a fost construit chiar deasupra unei regiuni cu mare potențial seismic, deci este foarte probabil că el să fi avut un impact puternic asupra acestei falii, a declarat Fân Xiao, inginer-șef al Biroului Public de Geologie și Minerale din Sichuan

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel