Cutremur puternic în Japonia. Ce magnitudine a avut
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Un cutremur puternic s-a produs în Japonia.

Un seism cu magnitudinea 6,1 a lovit sâmbătă seară insula Hokkaido, din nordul Japoniei, fără a se înregistra victime şi pagube materiale şi fără a fi emisă alertă de tsunami, conform institutului seismologic american USGS, transmite Agerpres, citând AFP.

Cutremurul s-a produs la ora locală 22:27 (13:27 GMT) la o adâncime de aproximativ 43 de kilometri.

Cutremurele sunt frecvente în Japonia, ţară insulară aflată pe "centura de foc" a Pacificului. În această ţară sunt aplicate reguli foarte stricte în construcţii pentru a se asigura că imobilele pot rezista la seisme foarte puternice, mai notează AFP.

Cel mai mare cutremur din istoria Japoniei

Cutremurul din Tōhoku din 11 martie 2011 a fost un seism de magnitudine 9,1 MW cu epicentrul în regiunea Tohoku din oceanul Pacific, în apropierea orașului japonez Sendai, aflat pe coasta de est a Japoniei. Cutremurul a provocat valuri tsunami ale Pacificului de până la zece metri în înălțime.

Pe scara de intensitate seismică a Agenției Meteorologice a Japoniei (care nu măsoară energia declanșată de cutremur la epicentru, ci intensitatea mișcărilor tectonice într-un anumit loc) seismul a măsurat la cota de 7 (valoarea maximă a acestei scări) în anumite zone ale prefecturii Miyagi, scrie Wikipedia.

Inițial măsurată la 7,9 grade, magnitudinea a fost reestimată de serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite la 8,8 și apoi la 8,9 grade. Cutremurul este considerat ca fiind cel mai mare din istoria Japoniei.

În 11 aprilie, când s-a comemorat 1 lună de la catastrofă, autoritățile au comunicat că în total au fost 28.000 morți. Dispăruții încă nedescoperiți nu se mai puteau afla în viață după atâta vreme. Înainte de cutremurul din Sendai, cel mai mare fusese marele cutremur din Hanshin din ianuarie 1995.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel