CUTREMUR pe plan extern. Lucrurile se strică foarte tare la granițele României! Ce spune analistul Chifu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Analistul geopolitic Iulian Chifu a vorbit în exclusivitate pentru DCNEWS despre tensiunile dintre Ankara și Atena și despre rolul Turciei în Marea Neagră.

În ceea ce privește relațiile dintre Turcia și Grecia, pe fondul tensiunilor privind hidrocarburile din Marea Mediterană, Iulian Chifu afirmă că:

„În momentul de față, avem o negociere cu mediator Germania, amplificată de amenințările bombastice formulate de Erdoğan în discursuri publice cu caracter electoral, unde acesta amenință că va fi foarte grav și vor exista regrete dacă nu se vine la masa negocierilor. Ei știu că se ceartă doar ca să se împace. Fiecare dintre părți o face, și nu de acum, din 1965, din timpul Regimului Coloneilor și tentativa de lovitură de stat din Cipru. Cam de atunci e marea bătălie dintre ei.“

Cipru - problemă cheie în soluționarea conflictului

„În momentul în care nu rezolvi problema Ciprului, și aici Uniunea Europeană are partea sa de vină, și nu rezolvi nici problema delimitării cu insulele grecești, fiind insule care sunt la 1 kilometru de malul turcesc și unde premierul grec face vizite și amplasează armamente militare sau amenință unilateral cu extinderea zonei economice, firește că vei avea fricțiuni, mai ales dacă ai un lider cu personalitate de partea cealaltă, precum Erdoğan sau Turgut Özal. Firește că vor exista dezacorduri. Negocierea ar trebui închisă, la fel și dosarul Cipru, în așa fel încât lucrurile să fie foarte clare în toată regiunea.“

Capacitatea NATO și UE de a soluționa conflictul

„Grecia și Turcia erau membre NATO și în momentul războiului din Cipru și a tentativei de lovitură de stat cu Regimul Coloneilor din Grecia. NATO a reușit să medieze și nu a existat un conflict care să escaladeze. Nici aici nu cred ca va exista o formă de escaladare. Firește că dacă e să luam strict raportul militar, normal că Turcia este mult mai bine reprezentată.

În orice moment vor interveni SUA, va interveni Germania, astfel încât aceasta chestiune să nu ajungă la cine trage mai puternic și are regim de foc mai mare. Pentru moment, pentru viitorul apropiat, putem să stăm relaxați. Cât timp există un format de negociere și cât timp există dorința Turciei de a negocia, Grecia ar trebui să vină la masa de negocieri și ar trebui să evite să provoace Turcia, mai ales bazându-se pe faptul că ea este în UE și că statele membre ar susține-o. Nu e cazul.“

Care este poziția României?

„Poziția României a fost spusă și de președinte, dar și de premier: Susținem Grecia ca stat UE și îndemnăm pe toată lumea la negociere și la abordare incluzivă.

L-am întrebat pe analistul Iulian Chifu și despre recentele mișcări ale Turciei în Marea Neagră. Potrivit ultimelor informații, puterea de la Ankara forează în Marea Neagră, la mică distanță de spațiul economic românesc.

„Turcia este unul dintre cele mai importante state la Marea Neagră, alături de Rusia. Chiar mai importantă, deoarece este gardianul strâmtorilor. Și Bosfor, dar și Dardanele aparțin Turciei. Faptul că forează în spațiul economic, zona economică exclusivă a Turciei, e treaba lor. Dacă sunt într-o zonă de dispută, firește că e vorba de capacitatea de a explora și nu a exploata. Potrivit convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării, nu ai cum să exploatezi, ci doar să explorezi o zonă care este în dispută.

Nu suntem în situația în care Turcia să fi încălcat spațiul teritorial sau zona economică exclusivă a României. Acolo există o zonă în care România ar trebui să fie vecină cu Turcia și o suprafață de fund de mare unde este în dispută cu Bulgaria. Aceea este singura zonă nedelimitată între cele trei state.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel