Cutremur, marți dimineața, în Vrancea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Un cutremur slab cu, magnitudinea 3,3 pe Richter, s-a produs la adâncimea de 117 kilometri, marți dimineața, în Vrancea. 

În ziua de 25 octombrie 2022, la ora 03:13:15 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZĂU, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3,3, la adâncimea de 117 km, anunță Institutul  Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 66km E de Brașov, 78km NE de Ploiești, 114km S de Bacău, 124km V de Brăila, 125km V de Galați, 131km N de București, 149km NE de Pitești, 181km E de Sibiu, 196km N de Ruse, 196km SV de Iași.

Un român din patru deţine un kit de prim-ajutor pentru cutremur

Doar 28% dintre români susţin că deţin un kit de prim-ajutor pentru cutremur, deşi mai mult de 80% dintre aceştia afirmă că ştiu ce trebuie să facă pentru a se proteja în cazul producerii unui seism, arată cea mai recentă cercetare sociologică realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) împreună cu IRES.

Potrivit sondajului, cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri pe care românii le percep drept posibile în cazul locuinţelor lor.

Astfel, într-un clasament al riscurilor de care populaţia se teme cel mai mult, incendiile se situează pe primul loc (55%), urmate de cutremur (50%), furtună/vijelie (35%), explozie (27%), inundaţii (24%), furt din locuinţe (20%) şi alunecări de teren (14%).

Conform UNSAR, toate aceste riscuri pot fi acoperite de către asigurările facultative de locuinţe.

„România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. În contextul în care luna viitoare se împlinesc 82 de ani de la primul mare cutremur produs în România modernă, 10 noiembrie 1940, este cu atât mai important pentru fiecare dintre noi să ştie cum poate fi mai bine protejat financiar, încheind o poliţă de asigurare a locuinţei”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

În mod paradoxal, deşi suntem ţara europeană cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe, doar 20% din fondul locativ este protejat printr-o asigurare obligatorie PAD, care acoperă cele trei riscuri catastrofale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Totodată, doar 17% dintre locuinţele din România sunt asigurate facultativ. „Aceste poliţe protejează împotriva mai multor riscuri, suplimentar faţă de PAD, cum ar fi incendiu, explozie, căderi de corpuri, vandalism, inundaţii de la vecini etc.”, se menţionează în comunicat.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a fost înfiinţată în 1994 şi reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel