Cutremur,  luni noaptea, în județul Buzău
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Un cutremur cu magnitudinea 2,5 a avut loc în noaptea de luni spre marți în județul Buzău.

Cutremurul a avut loc în noaptea de luni spre marți la ora 00.23 în județul Buzău, informează Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Acesta a avut magnitudinea 2,5 și s-a produs la adâncimea de 114 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Ploiești (67 km), Brașov (67 km), București (119 km), Brăila (123 km), Galați (126 km).

Raed Arafat: Trebuie să fim tot timpul pregătiți pentru un cutremur

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, joi, că populaţia ar trebui să fie foarte bine pregătită asupra a cum să reacţioneze în cazul producerii unui cutremur cu magnitudine mai mare, iar autorităţile trebuie să se asigure cu privire la instruirea cetăţenilor pentru un astfel de scenariu.

”Oricând un cutremur poate să apară. Cum a apărut cutremurul astăzi de 5,4 (3 noiembrie, n.r.)(...) Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7. Clar că apariţia unui cutremur nu este predictibilă. Din cauza asta trebuie să fim tot timpul pregătiţi. Nu ştim când poate să apară un cutremur. Nimeni nu poate să prezică că peste o lună o să avem un cutremur. Au încercat mulţi să joace cartea asta, dar nu merge. Încă nu există mecanismele ştiinţific dovedite prin care să poţi să faci acest lucru", a afirmat Raed Arafat, la un post TV, conform Agerpres.

Alerta de cutremur poate duce la busculade

”Părerea noastră este că populaţia trebuie să fie în primul rând pregătită foarte bine. Chiar dacă vrem în viitor să dăm astfel de mesaje (RO-Alert), trebuie să fim foarte siguri de pregătire, trebuie să facem analize, studii, să fim siguri că marea majoritate a populaţiei ştie foarte bine ce are de făcut şi că va face acest lucru, nu va intra în panică şi atunci putem să ne gândim la asta”. Raed Arafat spune că nu este un lucru bun ca o populație nepregătită să primească mesajul de avertizare cu privire la cutremur cu 5 secunde înainte de producerea seismului. ”Un mesaj la ora 6:50 dimineaţa este una, un mesaj la 12 noaptea sâmbătă, când avem mii de oameni în diferite locuri aglomerate unde ieşirile de urgenţă sunt înguste, poate să ducă la busculade şi poate să ducă la moarte, chiar dacă cutremurul nu omoară pe nimeni", a mai afirmat Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel