Cutremur, luni dimineața, în Vrancea
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Un nou cutremur a avut loc, luni dimineața, în zona seismică Vrancea, informează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.  

În ziua de 07 Noiembrie 2022 la ora 10:02:55 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 127km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 76km E de Brasov, 87km NE de Ploiesti, 108km S de Bacau, 115km V de Galati, 115km V de Braila, 137km N de Bucuresti, 160km NE de Pitesti, 188km SV de Iasi, 191km E de Sibiu, 202km N de Ruse, informează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 

Raed Arafat: Trebuie să fim tot timpul pregătiți pentru un cutremur

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, joi, că populaţia ar trebui să fie foarte bine pregătită asupra a cum să reacţioneze în cazul producerii unui cutremur cu magnitudine mai mare, iar autorităţile trebuie să se asigure cu privire la instruirea cetăţenilor pentru un astfel de scenariu.

”Oricând un cutremur poate să apară. Cum a apărut cutremurul astăzi de 5,4 (3 noiembrie, n.r.)(...) Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7. Clar că apariţia unui cutremur nu este predictibilă. Din cauza asta trebuie să fim tot timpul pregătiţi. Nu ştim când poate să apară un cutremur. Nimeni nu poate să prezică că peste o lună o să avem un cutremur. Au încercat mulţi să joace cartea asta, dar nu merge. Încă nu există mecanismele ştiinţific dovedite prin care să poţi să faci acest lucru", a afirmat Raed Arafat, la  Digi 24, conform Agerpres. 

Alerta de cutremur poate duce la busculade

”Părerea noastră este că populaţia trebuie să fie în primul rând pregătită foarte bine. Chiar dacă vrem în viitor să dăm astfel de mesaje (RO-Alert), trebuie să fim foarte siguri de pregătire, trebuie să facem analize, studii, să fim siguri că marea majoritate a populaţiei ştie foarte bine ce are de făcut şi că va face acest lucru, nu va intra în panică şi atunci putem să ne gândim la asta”. Raed Arafat spune că nu este un lucru bun ca o populație nepregătită să primească mesajul de avertizare cu privire la cutremur cu 5 secunde înainte de producerea seismului. ”Un mesaj la ora 6:50 dimineaţa este una, un mesaj la 12 noaptea sâmbătă, când avem mii de oameni în diferite locuri aglomerate unde ieşirile de urgenţă sunt înguste, poate să ducă la busculade şi poate să ducă la moarte, chiar dacă cutremurul nu omoară pe nimeni", a afirmat Raed Arafat.

Vezi și: Aproape 100.000 oameni din Argeș au rămas fără apă, după ce pământul ar fi plecat la vale de la cutremur. Autoritățile le recomandă oamenilor să-și facă provizii / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel