Data actualizării:
Data publicării:

CUTREMUR la Bruxelles: Orban vrea să blocheze bugetul UE. Polonia ia în calcul același scenariu

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Viktor Orbán amenință că va bloca pachetul financiar al Uniunii Europene. Acesta invocă respectarea statului de drept.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a amenințat că va bloca pachetul bugetar și de recuperare al Uniunii Europene într-un acord, pentru a lega plățile fondurilor UE de respectarea statului de drept. Într-o scrisoare către președintele Consiliului European, Charles Michel, Orbán a declarat că acordul de joia trecută, dintre negociatorii din cele trei instituții principale ale UE, nu pare să îndeplinească criteriile stabilite de Budapesta.

„Pe baza rapoartelor disponibile despre conținutul acestui acord, înțeleg că nu îndeplinește cerința pe care Ungaria și-a exprimat-o în mod clar de mai multe ori în cursul negocierii acordului, de aceea nu voi putea să o susțin”, a scris Orbán.

Instituțiile UE, organizațiile internaționale și mai multe organizații non-guvernamentale au acuzat guvernele Ungariei și Poloniei că subminează standardele democratice și statul de drept. Budapesta și Varșovia resping acuzațiile și au încercat să recurgă la tertipuri care leagă fondurile UE de statul de drept.

„În conformitate cu practica convenită, conform căreia nimic nu este convenit până când totul nu este discutat, trebuie să vă informez că situația nu lasă altă opțiune Ungariei decât să nu fie de acord cu celelalte elemente ale pachetului din următorul buget pe 7 ani al Uniunii Europene și fondul de recuperare după criza de COVID-19, inclusiv cele care necesită unanimitate”, a mai scris Orbán, precizează Politico.eu

Nu este clar dacă și Polonia va refuza aprobarea pachetului financiar din cauza instrumentului planificat. Potrivit informațiilor dpa, reprezentantul permanent al țării a anunțat că examinează situația, informează newsylist. De asemenea, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat că nu intenţionează să accepte mecanismul UE privind statul de drept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel