Data publicării:

Cutremur în Ungaria, resimțit și în România - foto

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 s-a produs în noaptea de marți spre miercuri, în Ungaria și a fost resimțit și în România, conform Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare și pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs în Ungaria și a avut magnitudinea ml 3,6. Acesta a avut loc la adâncimea de 19,3 km. Conform Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare și pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul a avut loc la ora 01:35, ora României.

 

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 37km NV de Bekescsaba, 52km SE de Szolnok, 73km E de Kecskemet, 74km NE de Szeged, 87km NV de Arad, 99km V de Oradea.

Citește și - Este adevărat că animalele simt cutremurul în avans? Iată răspunsul științei

Gândiți-vă cât de grozavă ar putea fi descoperirea că animalele pot prezice cu adevărat cutremure, în primul rând pentru că astăzi nu există nicio tehnologie care să le poată prezice.

Ideea că animalele simt un cutremur dându-ne timp să ne pregătim, evident, atrage toată lumea. Dar – atenție – nu există dovezi științifice cu privire la această posibilitate, doar zeci și studii efectuate.

Pe net putem găsi numeroase videoclipuri cu câini care, cu câteva secunde înainte de un șoc, urlă sau fug; în acest caz, oamenii de știință au investigat o altă abilitate a animalelor și anume aceea de a percepe un cutremur înainte de a se produce.

Conform acestor studii, animalele ar simți undele P ale cutremurelor, pe care nu le putem percepe. Dar ce sunt aceste unde P?

Se numesc unde P, ca ”prim” sau ”primare”, pentru că atunci când are loc un cutremur sunt undele care se propagă mai repede și pe care seismografele le detectează mai întâi, scrie Kodami.

După cum explică unii cercetători, prin urmare, animalele ar avea capacitatea de a percepe undele P, pe care noi nu le percepem. Așa că putem spune că în videoclipurile care circulă online, în realitate, animalele nu prezic cutremurul ci mai degrabă ar reacționa la un cutremur care este deja în curs, chiar dacă nu l-am observat încă.

Dar acum să trecem la a doua întrebare, poate cea mai fascinantă și asupra căreia s-au efectuat sute de studii și multe sunt încă în desfășurare: animalele pot prezice sosirea cutremurelor, nu cu un minut înainte, ci cu zile, chiar săptămân de avans?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel