Data actualizării:
Data publicării:

Cutremur în UE. Operațiunea "bail-in" deja face ravagii

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Operațiunea "bail-in" a intrat în vigoare în întreaga Uniune Europeană de la 1 ianuarie 2016. Măsura, susținută de Germania, presupune, pe scurt, că salvarea băncilor se va face cu banii depondenților. Adică în cazul în care o bancă ajunge într-o situație critică, nu este salvată de stat, ci de oamenii care au bani la bancă, bani pe care-i pierd. 

Măsura este văzută ca un beneficiu pentru cetățeni, pentru că dacă o bancă ar ajunge în situația critică, nu ar plăti toți cetățenii, ci doar cei care au bani în respectiva bancă. Măsura ar putea duce însă la situația în care cetățenii și-ar depune bani în alte bănci din țări unde nu se aplică această directivă. Banii vor pleca din Europa, ceea ce ar duce la devalizarea băncilor. 

VEZI MAI MULT AICI: Operațiunea Bail-in: Cutremur în bănci, după 1 ianuarie. Decizie șoc despre care nu vorbește nimeni

În Italia, legea deja-și face efectul: micii deponenți au fost expropiați la prima decontare bancară. Temeiul juridic este dreptul european. Mecanismul se aplică în toată Uniunea Europeană. Aproximativ 10.500 de deținători de obligațiuni subordonate și acțiuni din Italia acum nu mai au absolut nimic. Big Bang-ul afectează în special pensionarii și deponenții mici din Italia și, posibil, așa va fi în toată Uniunea Europeană. Sunt afectați mai ales cei care și-au depus economiile la bănci care au credite neperfomante. În Italia, prima țară care pare a fi extrem de afectată de această măsură, Guvernul caută "o soluție umanitară", un fond de finanțare de până la 100 de milioane de euro. Insuficient însă. Au fost distruse operațiuni subordonat de 450 de milioane de euro și acțiuni de 300 de milioane de euro, scrie deutsche-wirtschafts-nachrichten.de.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel