Cutremur în România. Panică la o cabană din Hunedoara, oamenii au ieșit speriați din clădire - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
foto Facebook Cosmin Busuioc
foto Facebook Cosmin Busuioc
Cutremurul de 5,2 magnitudine produs în județul Gorj, luni, în jurul orei 17, a fost resimțit în întreg județul Hunedoara.

Internauții au relatat pe rețelele de socializare că seismul a fost resimțit de la Petroșani până la Brad.

Mai mult, imaginile postate pe Facebook de un hunedorean arată panica ce i-a cuprins pe oameni, într-o cabană din Hațeg. În momentul în care a început cutremurul, persoanele prezente într-o încăpere s-au speriat și au ieșit rapid în curte. Un bărbat și-a luat pe sus copilul, trăgându-l spre ușă.

VIDEO

În ziua de 13.02.2023, 16:58:07 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 13.2 km.

Cutremurul s-a produs la 103km SV de Sibiu, 106km NV de Craiova, 137km V de Pitești, 165km SE de Timișoara, 180km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 197km V de Brașov, 217km E de Belgrad, 221km E de Zemun, 225km V de Ploiești.

VEZI ȘI: Unde ne adăpostim în caz de cutremur. Inginer: Povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii e o poveste de la 1960. Nu se mai potrivește azi - https://www.dcnews.ro/unde-ne-adapostim-in-caz-de-cutremur-inginer-povestea-cu-statul-sub-grinda-sau-sub-tocul-usii-e-o-poveste-de-la-1960-nu-se-mai-potriveste-azi_904720.html

Echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara se află pe teren pentru a monitoriza situaţia din judeţ după cutremurul de 5,2 grade pe scara Richter, care a avut loc luni după-amiază, în judeţul Gorj, seismul fiind resimţit şi în judeţul Hunedoara, însă pentru moment nu sunt semnalate pagube materiale sau victime, a informat Instituţia Prefectului. 'Până la acest moment nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, însă vă îndemnăm să rămâneţi calmi şi să urmaţi indicaţiile autorităţilor abilitate, în caz de nevoie', se arată pe pagina de Facebook a Instituţiei Prefectului Hunedoara.

Prefectura precizează că ISU Hunedoara a activat imediat Grupa Operativă care a început monitorizarea situaţiei privind eventualele efecte negative ale mişcării seismice.

'Echipele de intervenţie de la nivelul fiecărei subunităţi ale ISU Hunedoara se află, în acest moment, în teren, fiind prealertate toate subunităţile de intervenţie', a precizat sursa citată. La rândul său, ISU Hunedoara a informat că, pentru moment, în urma recunoaşterilor din teren nu au fost semnalate pagube, victime sau avarii tehnologice. În continuare, echipajele ISU Hunedoara se află în misiune pentru monitorizarea situaţiei în teren.

În acest context, au fost efectuate recunoaşteri preliminarii în zonele sensibile din teren, oraşe şi municipii, în vederea identificării posibilelor pagube sau efecte negative ale cutremurului.

De asemenea, s-a luat legătura cu comitetele locale pentru situaţii de urgenţă (CLSU) şi cu primarii pentru asigurarea unui climat de ordine publică, precum şi cu operatorii responsabili de buna funcţionare a utilităţilor publice. 

 

Adăpostește-te imediat într-un loc sigur şi rămâi calm pană la încetarea cutremurului


ATENŢIE! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde, iar geamurile se pot sparge.

Dacă ești / te afli:

în interiorul unei clădiri


– nu încerca să ieşi afară, nu te duce pe balcon, nu folosi liftul.
– adăpostește-te sub o masă / birou, lângă o piesă solidă de mobilier sau sub tocul unei uși fără geamuri.
– dacă ești pe un hol, aşează-te în poziţie ghemuit lângă un perete interior.
– protejează-ți mai ales capul şi faţa.
– îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, aparate de iluminat.
– dacă ești în scaun cu rotile, blochează rotilele şi protejează-ți capul şi ceafa.

 

în lift


– apăsă butonul de urgenţă.
– când liftul se opreşte, ieşi cât mai repede (dacă este posibil) şi adăpostește-te într-un loc sigur (atenție la scări!).

 

într-un loc public (un magazin)

 


– stai cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele plasate mai sus de 1 metru.

 

în exteriorul unei clădiri

 


– stai departe de ferestre, clădiri / balcoane, poduri, cabluri electrice sau stâlpi.
– stai la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

 

într-un vehicul

 


– rămâi în interior.
– oprește într-un loc sigur, fără a bloca drumul, mai departe de clădiri, poduri, stâlpi.
– după cutremur, nu ieşi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. Aşteaptă forţele de intervenţie.pe munte
– fii atent în jur şi caută un loc sigur, departe de pantele instabile
– sunt posibile căderi de pietre, copaci ori alunecări de teren.

 

VEZI ȘI: Care bloc cade primul la cutremur în România? - https://www.dcnews.ro/care-bloc-care-primul-la-cutremur-in-romania_904964.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel