Cutremur în Marea Neagră. Zonele în care a fost resimțit
Un cutremur puternic s-a produs în Marea Neagră.
Un cutremur cu magnitudinea 4,6 s-a produs joi dimineață în Marea Neagră, la 59 km de Sevastopol, potrivit site-ului Centrului Seismologic European-Mediteranean.
Potrivit serviciului, cutremurul a avut loc la ora 05:42, ora Moscovei, la o adâncime de 10 km, în mare, la sud de Sevastopol.
Directorul al Institutului de Seismologie și Geodinamică al KFU V. I. Vernadsky, Yuri Volfman. a precizat pentru agenția Interfax că epicentrul a fost la 67 km sud-vest de Sevastopol.
"Datele încă vin. Cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe - de la Alushta la Sevastopol, chiar, poate, în Evpatoria, dar asta este preliminar. Cred că nu vor fi consecințe grave, dar faptul că oamenii simțit tremurături este destul de probabil", a spus el.
Crimeea este o regiune periculoasă din punct de vedere seismic. Oamenii de știință înregistrează până la 200 de cutremure pe an pe peninsulă. După cum s-a raportat, ultimii ani au devenit o perioadă calmă din punct de vedere seismic. Ultimul cutremur puternic a avut loc în Crimeea în septembrie 1927: în câteva zile, 70% din clădirile din Ialta au fost parțial distruse, trei persoane au murit, iar zeci au fost rănite.
România poate fi lovită de un cutremur mare, spune seismologul Mihai Diaconescu. "Ne așteptăm să se întâmple oricând"
Seismologul Mihai Diaconescu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat că în România ne putem aștepta "să se întâmple oricând un cutremur mai mare".
"Aceste cutremure din Turcia au generat un val de cutremure în special în Marea Mediterană, Cipru, și Creta. În ultima perioadă m-am preocupat să găsesc o legătură între zona Târgu Jiu și lanțul de cutremure din Marea Mediterană. Vrancea este exclus să fie influențată de cutremurele din Turcia pentru că ar trebui să fie influențată de o propagare din Marea Neagră sau Dobrogea ca să poată ajungă în Vrancea, dar așa ceva nu este pus în evidență.
În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare, pentru că au trecut câțiva zeci de ani de când s-a produs un cutremur de peste 7 acolo. După cum am studiat, la 30, 40 de ani, se produce un cutremur mare. Nu s-au mai înregistrat cutremure peste 7 grade de peste 30 de ani", a afirmat Mihai Diaconescu la la Antena 3 CNN. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News