CUTREMUR în bănci. Operațiunea Bail-in, lovitură pentru avansul la creditele ipotecare
Mai multe bănci au anunțat în această perioadă că vor majora avansul la creditele ipotecare, iar altele au luat deja aceasta măsură.
A fost o formă insistentă de presiune împotriva Legii dării în plata, demarată chiar de viceguvernatorul BNR, dl Bogdan Olteanu, primul care a anunțat creșterea avansului la 50%. Duminică dimineața însă, în timpul emisiunii "După 20 de ani", de la Pro TV, același domn Olteanu a recunoscut ca NU din cauza Legii dării în plată vor mări băncile comerciale avansul, ci din cauza Legii Bail-in, spune Daniel Zamfir, deputat PNL.
Această lege e implementarea unei directive europene, ce a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016 și care prevede că băncile pot confisca depozitele clienților de peste 100.000 euro pentru a evita intrarea băncii în faliment.
"Avem așadar o nouă dovadă a șantajului exercitat de mediul bancar, în frunte, într-un mod cu totul regretabil, cu Banca Națională. Încă de la inițierea acestei legi, Banca Națională a condus ostilitățile, anunțând cele mai groaznice scenarii: o bancă urma să intre în faliment și să mai tragă alte trei bănci după ea, Legea reprezenta un risc sistemic pentru domeniul bancar, plecarea investitorilor din România etc. Pe parcursul adoptării Legii, ușor-ușor reprezentanții BNR au renunțat la aceste sperietori. Ieri dl Olteanu a eliminat-o și pe aceasta din urmă. Scopul Legii dării în plată este tocmai acela de a aduce un echilibru în relațiile dintre clienți și bănci si de a le oferi clienților pârghiile pentru a lupta împotriva abuzurilor băncilor. Consider însă că este cu totul inacceptabil ca Banca Națională a României să acopere și să încurajeze felul în care băncile refuză asumarea oricărui risc, aruncând povara permanent pe umerii clienților", a mai zis Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News