Cutremur extrem de puternic în Pacificul de Sud. A fost declanșată alerta de tsunami / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Un cutremur extrem de puternic s-a produs vineri în Arhipelagul Noua Caledonie.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a lovit Pacificul de Sud vineri, a anunțat US Geological Survey (USGS), declanșând o avertizare regională de tsunami, conform CNN.

Centrul Național de Avertizare pentru Tsunami din SUA a emis o alertă de tsunami pentru coastele situate la o rază de 1.000 de kilometri (621 de mile) de epicentru care se află între Fiji, Vanuatu și Noua Caledonie.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 38 de kilometri (23 de mile), a spus USGS.

Agenția Națională de Management al Urgențelor din Noua Zeelandă a postat pe Twitter că evaluează dacă seismul „reprezintă vreo amenințare de tsunami pentru Noua Zeelandă”.

Departamentul de Meteorologie și Geo-Hazards din Vanuatu a emis următoarea declarație:

„Un cutremur de această dimensiune are potențialul de a provoca un tsunami distructiv care poate lovi coastele din apropierea epicentrului în câteva minute și coastele mai îndepărtate în câteva ore.

Oficiul Național de Management al Dezastrelor sfătuiește oamenii din tot grupul Vanuatu să ia măsurile adecvate și măsurile de precauție la primirea acestui aviz. Aceasta include evacuarea imediată din zonele de coastă către zonele mai înalte“, au scris cei din Vanuatu.

Reamintim că două cutremure devastatoare, cu magnitudini de peste 7 grade pe scara Richter, s-au produs la începutul acestui an în Turcia. De asemenea, județul Gorj din România a fost lovit de o serie de peste 1.000 de seisme cu magnitudini între 3 și 5,7 grade pe scara Richter acum câteva luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel