Cutremur de 6.9 în largul Indoneziei
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
S-a cutremurat pământul.

Un seism cu magnitudinea de 6,9 s-a produs vineri în largul coastei de vest a Indoneziei, a anunţat Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS), porivit Agerpres. Cutremurul a avut loc la scurt timp după ora locală 20:30 (13:30 GMT) la mică adâncime, la circa 212 kilometri sud-vest de oraşul Bengkulu, a precizat USGS.

Cu doar o săptămână în urmă un cutremur puternic subacvatic a avut loc în Tonga, în sudul Pacificului, determinând autoritățile să emită și apoi să ridice un aviz de tsunami. U.S. Geological Survey spune că seismul cu magnitudinea 7,3 a avut loc la est-sud-est de Neiafu, Tonga, la o adâncime de 15 mile. Acesta a cauzat zguduituri puternice, dar U.S. Geological Surve a spus că probabilitatea de pagube grave sau victime este mică. Sistemul de avertizare de tsunami din SUA a emis și ulterior a ridicat un avertisment de tsunami.

Un vulcan submarin a erupt în Tonga în ianuarie, ucigând trei oameni, acoperind insula principală cu un strat gros de cenușă vulcanică și aruncând milioane de tone de vapori de apă în atmosferă, conform Kesq.

În România, cutremurele nu se anunţă prin RO-ALERT

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență România (IGSU) precizează expres acest lucru, că nu a fost trimis niciun RO-Alert înainte de cutremurul din 3 noiembrie: ”Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public și pe anumite canale de socializare referitoare la cutremurul resimțit astăzi la nivel național, pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări: - la nivel național nu a fost transmis niciun mesaj RO-ALERT. Precizăm încă o dată faptul că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT NU va difuza notificări anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență, informații legate adăposturi pentru asigurarea protecției comunităților, etc.). (...) Mesajele de alertare care au apărut pe telefoanele cu sistem de operare Android NU SUNT mesaje RO-ALERT, ele aparțin platformei software a Google. pregătirea și alertarea comunităților la incidența apariției unui seism se află în responsabilitatea PROTECȚIEI CIVILE din ROMÂNIA”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel