Urmărește emisiunea live
Cutremur în judeţul Vrancea, miercuri dimineaţa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1 grade pe Richter, s-a produs miercuri dimineaţa, la ora locală 6:22, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). 

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 108 kilometri în apropierea următoarelor oraşe:

80 km est de Braşov, 95 km sud de Bacău, 98 km nord-est de Ploieşti, 114 km vest de Galaţi, 117 km nord-vest de Brăila şi 149 km nord de Bucureşti.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter. 

Doar un român din patru deţine un kit de prim-ajutor pentru cutremur, deşi mai mult de 80% dintre aceştia afirmă că ştiu ce trebuie să facă...

Doar 28% dintre români susţin că deţin un kit de prim-ajutor pentru cutremur, deşi mai mult de 80% dintre aceştia afirmă că ştiu ce trebuie să facă pentru a se proteja în cazul producerii unui seism, arată cea mai recentă cercetare sociologică realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) împreună cu IRES.

Potrivit sondajului, cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri pe care românii le percep drept posibile în cazul locuinţelor lor.

Astfel, într-un clasament al riscurilor de care populaţia se teme cel mai mult, incendiile se situează pe primul loc (55%), urmate de cutremur (50%), furtună/vijelie (35%), explozie (27%), inundaţii (24%), furt din locuinţe (20%) şi alunecări de teren (14%).

Conform UNSAR, toate aceste riscuri pot fi acoperite de către asigurările facultative de locuinţe.

„România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. În contextul în care luna viitoare se împlinesc 82 de ani de la primul mare cutremur produs în România modernă, 10 noiembrie 1940, este cu atât mai important pentru fiecare dintre noi să ştie cum poate fi mai bine protejat financiar, încheind o poliţă de asigurare a locuinţei”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

În mod paradoxal, deşi suntem ţara europeană cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe, doar 20% din fondul locativ este protejat printr-o asigurare obligatorie PAD, care acoperă cele trei riscuri catastrofale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Totodată, doar 17% dintre locuinţele din România sunt asigurate facultativ. „Aceste poliţe protejează împotriva mai multor riscuri, suplimentar faţă de PAD, cum ar fi incendiu, explozie, căderi de corpuri, vandalism, inundaţii de la vecini etc.”, se menţionează în comunicat.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a fost înfiinţată în 1994 şi reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, înfiinţat în 2009, activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltă fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel