Cutremur Arad. Mihai Diaconescu, cercetător, spune că e posibil să aibă legătură cu seismele din Turcia: Trebuie să ne obișnuim
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a intervenit telefonic la Antena3 CNN, unde a vorbit despre cutremurul din Arad, despre care a spus că, cel mai probabil, are legătură cu seimele din Turcia. 

Seismologul a spus că trebuie să ne obișnuim cu numărul mare de cutremure, iar cel înregistrat recent în zona Arad pare să fie influențat de cutremurele care au avut loc în Turcia. 

„Da, cred că trebuie să ne obișnuim, mai ales în zona vestică dacă au început, pentru că acelea sunt influențate de Mediterană, deci vin de undeva din partea sudică, probabil că este o influență foarte mare pe un plan de sensibilitate de la turci, în urma cutremurelor catastrofale de la turci și da, trebuie să ne obișnuim.”, a spus Mihai Diaconescu la Antena3 CNN. 

VEZI ȘI: Cutremur 23 mai 2023. S-a produs în Arad. L-ați simțit?

„În ziua de 23.05.2023, 19:15:29 (ora României), s-a produs în BANAT, ARAD, un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 15 km. Cutremurul s-a produs la 17km SE de Arad, 43km NE de Timișoara, 72km SE de Bekescsaba, 92km N de Reșița”, a transmis INFP.

Amintim că și ieri s-a produs un seism important în Arad. A avut magnitudinea de 4.7, la adâncimea de 12.9 km. Apoi a urmat și o replică. Mai exact, la ora 22:55:26, s-a produs un cutremur mediu cu magnitudinea 4.4, la adâncimea de 9.4 km. Seismul s-a produs la aproximativ două ore după seismul de 4.7 care a avut loc în aceeaşi zonă, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Au urmat altele patru, peste noapte, dar mai mici, nu atât de importante: 2 pe Richter, la 23:26, adâncimea de 10 kilometri, 2,4 grade, la 00:21, la adâncimea de 2 kilometri, 2 pe Richter, la 02:48, la adâncimea de 10 kilometri, 2,7 pe Richter, la 05:12, la adâncimea de 5 kilometri. 

Mai multe seisme cu magnitudinea peste 4 pe Richter s-au produs în România în 2023:


11 martie - Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe Richter s-a produs la ora 14:09, în zona seismica Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 140 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 57 km nord-vest de Buzău, 58 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 61 km est de Braşov, 64 km vest de Focşani, 73 km nord-est de Ploieşti.

17 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 4,3, s-a produs la ora 11:11, în Oltenia, judeţul Gorj, la adâncimea de 8,7, conform datelor Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Iniţial, conform datelor automate ale calculatorului, magnitudinea era de 4,4 şi adâncimea de 15 kilometri. ... Citește mai mult AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel