Data publicării:
CUTREMUR, 4 martie 1977. Oameni care au sfidat moartea. "Cel mai ucigaș loc"
Miercuri se împlinesc 38 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, cel mai puternic din istoria modernă a României.
Unii oameni au scăpat cu viață din tragicul eveniment. Alții în schimb au murit sub dărâmături. În cartea apărută în 1977 - "21 h. 22'. Seism. 4 martie și după..." - sunt povestite fel de fel de pățanii, unele cu final fericit, altele fu sfârșit nefericit.
Era vineri seară şi nimic nu părea să tulbure începutul primăverii din anul 1977. Oamenii îşi vadeau liniştiţi de treabă fără să se gândească nicio clipă că în câteva minute un dezatru avea să lovească România. La ora 21.22, panica se instalase peste România, iar oamenii alergau disperaţi să scape de furia naturii.
În rândurile de mai jos, DC News vă prezintă câteva întâmplări din seara zilei de 4 martie 1977:
- fumatul l-a asalvat pe un tânăr plecat din casă să-și cumpere țigări.
- doi logodnici se întâlnesc la ceas, la Bălcescu. Ca niciodată ea întârzie și, împreună, intră - pentru totdeauna - să bea o bere.
- doi pensionari, soț și soție, din blocul "Nestor" se duc la cinematograf (spectacolul începe la ora 21.00), după insistențele de rigoare al femeii - și scapă.
- ieșind pe balcon, după murături, o gospodină cade, nevătămată, cu balcon cu tot până la parter.
- cu puțin timp înaintea cataclismului, un scriitor (Iordan Chimet) sună la uașa Veronicăi Porumbacu, pentru a-i oferi un volum de-al său, cu dedicație; poeta îi mulțumește, însă, având oaspeți, nu-l reține - și astfel, deși pe loc se supără, iată-l salvat.
- o mamă lucrează în schimbul doi, tatăl profită de ocazie și se vede cu niște prieteni, în oraș, la un pahar de vorbă, bunica este rugată de o vecină (dintr-o altă casă) să-i dea o mână de ajutor, la matematică, băiețelului ei, acasă rămâne doar fetița care, plictisindu-se, riscă posibilele mustrări și iese în părculeț să se joace - scapă toți.
Casa scărilor, unul din locurile cele mai ucigașe
"Toma Caragiu în blue jeans, Alexandru Bocăneț în haina lui de antilopă maro și Liviu Popa lângă ușa apartamentului său. Pe pieptul lui Caragiu erau ochelarii lui cu rame de sârmă argintie. Casa scărilor s-a dovedit a fi unul dintre locurile cele mai ucigașe", mai scrie Mihai Stoian în cartea "21 h. 22'. Seism. 4 martie și după...".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News