Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Custodele Coroanei Române: Ar trebui să ascultăm ce au de spus copiii, pentru că ei sunt moştenitorii planetei

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vocea copiilor din România, la care s-au adăugat vocile celor din ţările-surori din Uniunea Europeană, a fost auzită tare şi clar, a declarat marţi Custodele Coroanei Române, Margareta, la finalul unei conferinţe internaţionale pe tema participării copiilor la procesele de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor la nivelul UE.

"În discursul său în Parlament, în anul 2011, tatăl meu, Regele Mihai I, a spus: 'Nu văd România de astăzi ca pe moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri'. Aceasta înseamnă că tot ceea ce facem este pentru copiii noştri şi că viitorul lor este raţiunea acţiunilor noastre de astăzi. Da, ar trebui să ascultăm ce au de spus copiii, fiindcă ei sunt moştenitorii planetei", a spus aceasta.

Custodele Coroanei a salutat adoptarea "Declaraţiei de la Bucureşti a Copiilor din Uniunea Europeană".

"Felicitări tuturor copiilor prezenţi aici şi celor din toate ţările Uniunii Europene care au contribuit la această conferinţă. Este prima Declaraţie pe care copiii o fac, la un nivel atât de înalt, pentru a-şi promova şi apăra dreptul de a lua decizii în chestiuni care le influenţează viaţa. Sunt mândră că acest lucru se întâmplă în timpul preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene. Vocea copiilor din România, la care s-au adăugat vocile copiilor din ţările-surori din Uniunea Europeană, a fost auzită tare şi clar. Declaraţia voastră este un semnal de alarmă pentru noi, adulţii, care ar trebui să vă implicăm drept parteneri în definirea viitorului", a menţionat Custodele Coroanei.

Ea a subliniat necesitatea unui dialog real între generaţii, amintind că acest principiu este dezvoltat în cadrul unui proiect al fundaţiei care-i poartă numele.

"Parteneriatul şi dialogul dintre generaţii sunt aproape de inima mea şi reprezintă un principiu esenţial promovat de Familia Regală a României. Bunica şi părinţii mei m-au inspirat să dezvolt dialogul între generaţii, iar astăzi Fundaţia Regală Margareta a României este un pionier în acest domeniu, în ţara noastră. (...) Dar astăzi, în această importantă reuniune, eu aş dori să subliniez importanţa dialogului. Cea mai bună legătură cu copiii este să vorbim cu ei, să purtăm un real dialog între generaţii, să ne ascultăm şi să ne respectăm reciproc. (...) Vă mulţumesc tuturor, copii şi adulţi, pentru că vizitaţi România! Sper că veţi păstra, în inima şi mintea voastră, o fărâmă din ţara mea şi că această amintire vă va încuraja să atingeţi obiectivele ambiţioase pe care le aveţi", a mai spus Custodele Coroanei.

La finalul discursului, Custodele Coroanei a primit din partea organizatorilor conferinţei o copie a "Declaraţiei de la Bucureşti a Copiilor din UE.

Peste 60 de copii din Uniunea Europeană, zeci de experţi în drepturile copilului, înalţi funcţionari europeni şi reprezentanţi ai societăţii civile au luat parte, luni şi marţi, la Conferinţa internaţională "Participarea copiilor la procesele de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor la nivelul UE", care pune bazele mecanismelor de consultare a copiilor în deciziile Uniunii Europene.

În cadrul evenimentului a fost adoptată "Declaraţia de la Bucureşti a Copiilor din UE, elaborată de Boardul Copiilor, special constituit în acest sens, document care îşi propune să devină un reper în definirea drepturilor copiilor şi a afirmării dreptului acestora la participare în toate procesele de adoptare a politicilor şi deciziilor care vor contribui la construirea viitorului Uniunii Europene. Aceasta va fi prezentată reprezentanţilor ministerelor şi autorităţilor centrale responsabile cu problematica drepturilor copilului din cele 28 de state membre, experţilor în drepturile copiilor, dar şi specialiştilor din instituţii europene şi Parlamentul European.

Conferinţa a fost organizată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, cu susţinere din partea UNICEF România, şi face parte din agenda oficială a ţării noastre în cadrul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel