Curtea Supremă din SUA a examinat contestațiile privitoare la interzicerea avortului în Texas
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Curtea Supremă din SUA a examinat contestațiile privitoare la interzicerea avortului în Texas   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Curtea Supremă din SUA a examinat contestațiile privitoare la interzicerea avortului în Texas / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Legea din Texas care interzice avortul după șase săptămâni de sarcină a provocat proteste în masă în apărarea drepturilor reproductive.

Curtea Supremă a Statelor Unite a audiat contestațiile aduse unei legi din Texas care a interzis efectiv avorturile după șase săptămâni de sarcină (citește AICI).

Interdicția din Texas a provocat proteste ample, iar Patty Culhane de la Al Jazeera, raportând din Washington, DC, a declarat că aproximativ 100 de protestatari de ambele părți ale problemei avortului s-au adunat în fața Curții Supreme înainte de audieri.

Departamentul de Justiție al SUA și furnizorii de servicii de avort s-au opus legii, care impune o interdicție aproape totală a procedurii în al doilea stat ca mărime din țară, care găzduiește 29 de milioane de oameni.

Intrând în vigoare la începutul lunii septembrie, legislația permite cetățenilor privați să pună în aplicare interdicția împotriva femeilor care vor să facă avort. Judecătorii Curții Supreme au audiat argumentele venite din partea susținătorilor avortului și avocaților administrației Biden.

Susținătorii de avorturi au cerut Curții Supreme să blocheze funcționarilor de stat din Texas să accepte procese în temeiul legii, cunoscute oficial sub numele de SB8, în timp ce Departamentul de Justiție a susținut că restricțiile sunt neconstituționale.

Legea ar putea fi folosită în folosul altor probleme

Agențiile de presă Reuters și AFP au raportat că judecătorii păreau să încline în favoarea legii.

„În acest moment, se pare că există 6 judecători sceptici cu privire la prevederile de justiție din Texas”, a declarat pe Twitter Neil Katyal, care a ocupat funcția de avocat general adjunct sub fostul președinte Barack Obama.

Culhane de la Al Jazeera a spus că unul dintre lucrurile de care judecătorii conservatori păreau cel mai preocupați este dacă alte state americane ar putea reproduce legea Texas în alte probleme. „De exemplu, au vorbit cu privire la ce s-ar întâmpla dacă un stat liberal dorește, practic, să permită oamenilor să dea în judecată pe oricine are o armă?”

Audierile au avut loc în momentul în care majoritatea conservatoare de 6-3 a Curții Supreme ia în considerare anularea deciziei istorice Roe v Wade din 1973, care a legalizat avortul în SUA.

De asemenea, instanța va audia argumente pe 1 decembrie privind legalitatea unei legi din Mississippi din 2018 care interzice procedura după 15 săptămâni de sarcină. Cel puțin alte 12 state din SUA au promulgat interdicții de avort la începutul sarcinii, dar toate au fost blocate de instanțe să intre în vigoare, notează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel