Data publicării:

Curtea Supremă din Grecia autorizează restituirea petrolului iranian sechestrat de pe un petrolier rus

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Curtea Supremă din Grecia autorizează restituirea petrolului iranian sechestrat de pe un petrolier rus
Curtea Supremă din Grecia autorizează restituirea petrolului iranian sechestrat de pe un petrolier rus

Curtea Supremă a Greciei a autorizat restituirea petrolului iranian confiscat la cererea Statelor Unite dintr-un petrolier sub pavilion rusesc, miza unei confruntări de mai multe luni cu Iranul, a indicat miercuri o sursă judiciară, notează AFP.

Curtea a respins un recurs al unei companii maritime cu sediul la Atena, Times Navigation, care a efectuat operaţiuni de descărcare a ţiţeiului brut din petrolierul Lana, se pare că la cererea Departamentului american de Justiţie. Contactată de AFP, Times Navigation nu a răspuns deocamdată.

Autorităţile elene au sechestrat la 19 aprilie în largul insulei Evia petrolierul rusesc Pegas, redenumit câteva zile mai târziu Lana, pe baza sancţiunilor europene legate de războiul din Ucraina. Potrivit informaţiilor de la acea vreme, nava transporta 115.000 de tone de petrol iranian. Autorităţile elene au anunţat ulterior că nava şi echipajul acesteia vor fi eliberate.

În schimb, petrolul a fost reţinut la cererea Departamentului american de Justiţie şi a fost demarat un proces de transfer al încărcăturii către o navă închiriată de Statele Unite. Statele Unite impun Iranului sancţiuni economice ce afectează în special exporturile sale de petrol.

Ministerul iranian de Externe a solicitat prin intermediul Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI) guvernului grec să elibereze tancul, acuzând Statele Unite că 'au descărcat încărcătura de pe navă'. Ca represalii, două petroliere elene au fost sechestrate de Iran.

La 9 iunie, un tribunal regional elen a dispus restituirea către Iran a petrolului confiscat. Potrivit agenţiei greceşti Athens News, erau vizate aproximativ 60.000 de tone de ţiţei, din totalul de marfă transportat iniţial de Lana. Ambasada Iranului a postat marţi pe Twitter: 'În curând va începe operaţiunea de transfer, iar petrolul furat din Iran trebuie returnat pe Lana. Un alt fiasco pentru piraţi!', scrie Agerpres.

Citește și - Astăzi, barilul de petrol este mai ieftin decât în 2008, dar combustibilul are preț dublu. Problema ridicată de președintele CCIR, Daraban: Stau și mă gândesc...

 

Barilul de petrol este mai ieftin astăzi decât în 2008, dar prețul la pompă este dublu. Atunci, benzina costa 3,99 lei, iar motorina 3,77 lei pe litru.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a vorbit, în interviul acordat DCNews, despre ”criza utilităților care ne doboară”, referindu-se, în special, la prețul energiei: ”Din fericire, pentru economia noastră - cu un specific de subcontractori - nu suntem singurii afectați”. ”Pe de altă parte, sunt multe chestii inexplicabile. Avem acum 105 dolari barilul față de 147 în 2008 și... stau și mă gândesc cum se făcea prețul la combustibil în 2008 și cum se face astăzi. Repet, plecând de la date statistice foarte clare: 147 de dolari barilul în 2008, 105 dolari barilul acum” a fost problema ridicată de președintele CCIR.

”Ar trebui să explice, plecând de la prețul barilului de petrol, cum se construiește acest preț” a subliniat Mihai Daraban. Vezi video aici!

Citește și - Rusia va refuza să le exporte petrol țărilor care plafonează prețurile

 

Rusia nu va furniza petrol ţărilor care decid să impună un plafon asupra preţului ţiţeiului său, a afirmat vineri guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiulina, transmite Reuters.

Liderii G7 au căzut de acord să analizeze opţiunile cu privire la o plafonare a preţului pentru petrolul rusesc, inclusiv prin interzicerea unor servicii precum asigurarea necesară celor care vor să transporte ţiţei şi produse petroliere, dacă petrolul rusesc nu va fi achiziţionat la un preţ mai mic decât plafonul convenit.

Propunerea G7, menită să reducă veniturile Rusiei din exporturile de energie, într-o încercare de a limita opţiunile Moscovei privind finanţarea campaniei sale din Ucraina, va majora şi preţurile petrolului pe plan global, a declarat Nabiullina.

Oficialul a adăugat: "După câte înţeleg, nu vor livra petrol acelor state care impun o plafonare, şi ţiţeiul şi produsele noastre petroliere vor fi redirecţionate către ţările care sunt pregătite să coopereze cu noi".

Şi vicepremierul Alexander Novak a anunţat miercuri că Rusia nu va exporta petrol pe piaţa mondială dacă preţurile sunt plafonate sub costul de producţie.

Janet Yellen, şeful Trezoreriei SUA, face presiuni pentru o plafonare pentru a face mai dificilă pentru Rusia finanţarea războiului din Ucraina. Oficialii au explicat că obiectivul este de a stabili un preţ la un nivel care acoperă costurile marginale de producţie, astfel încât Moscova să subvenţioneze exportarea petrolului. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel