Curtea Supremă a SUA spune că proiectul privind avortul este autentic, dar nu definitiv
Judecătorul-șef John G. Roberts, Jr. spune că proiectul care anulează legea americană privind avortul este autentic, dar nu definitiv.
Curtea Supremă a Statelor Unite a declarat că un proiect scurs în presă care anulează hotărârea Roe v Wade, care a stabilit un precedent al instanței superioare și stabilește dreptul femeilor la avort, este „autentic”, dar nu reprezintă o decizie finală.
Într-o declarație de marți, judecătorul-șef John Roberts a declarat că a ordonat comandantului curții „să lanseze o investigație asupra sursei scurgerii”.
„Judecătorii transmit proiectele de avize pe plan intern, ca o parte esențială a activității deliberative confidențiale a Curții. Deși documentul descris în rapoartele de ieri este autentic, nu reprezintă o decizie a Curții sau poziția finală a vreunui membru cu privire la problemele din cauză”, se arată în comunicat.
Revista Politico a raportat pentru prima dată despre proiectul de opinie al Curții Supreme, luni seară. Scris de judecătorul Samuel Alito, acesta arăta că instanța a votat pentru anularea hotărârii Roe v Wade din 1973, pe care Alito a descris-o drept „de la început extrem de greșită” (citește AICI).
Dacă va fi confirmat, proiectul ar anula aproape cinci decenii de acces legal la avort în SUA.
Joe Biden a criticat proiectul
Ea a ridicat îngrijorarea că persoanele deja vulnerabile, în special femeile de culoare și femeile cu venituri mici vor fi afectate în mod disproporționat – și a atras proteste și condamnări din partea susținătorilor justiției reproductive, precum și a parlamentarilor progresiști.
Adresându-se reporterilor marți dimineață, președintele american Joe Biden a spus: „Ma îngrijorează foarte mult faptul că, după 50 de ani, vom decide că o femeie nu are dreptul de a alege” (citește AICI).
Biden a explicat că „o gamă întreagă de drepturi” garantate prin noțiunea de confidențialitate ar putea fi în pericol, inclusiv utilizarea contracepției și căsătoria între persoane de același sex.
„Dacă devine lege și dacă ceea ce este scris rămâne așa, depășește cu mult preocuparea dacă există sau nu dreptul de a alege”, a spus președintele SUA, conform AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News