Curtea Supremă a autorizat transferul declaraţiilor fiscale ale lui Trump către Congres
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Curtea Supremă a Statelor Unite a autorizat marţi transferul declaraţiilor fiscale ale lui Donald Trump către Congres, respingând un ultim recurs al fostului preşedinte republican, transmite AFP.

O comisie din Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul democraţilor până în ianuarie, cere de trei ani documentele transmise autorităţilor fiscale de Donald Trump în perioada 2015 - 2020. Dar, spre deosebire de toţi preşedinţii americani începând din anii 1970, Donald Trump a refuzat în mod constant să îşi facă publice declaraţiile fiscale şi s-a luptat cu înverşunare în instanţă pentru a bloca solicitarea din partea Congresului.

După mai multe episoade, o instanţă federală de apel autorizase autorităţile fiscale, la sfârşitul lunii octombrie, să transmită aceste documente comisiei din Camera Reprezentanţilor. Donald Trump a introdus un recurs în regim de urgenţă la Curtea Supremă a Statelor Unite pentru a bloca acest transfer.

Curtea Supremă a suspendat la 1 noiembrie transmiterea documentelor în aşteptarea unor elemente care să îi permită să se pronunţe pe fond. După ce a primit argumentele ambelor părţi, aceasta a respins marţi, în cele din urmă, cererea lui Donald Trump. Ca de obicei, fără a motiva decizia. Deşi a fost profund revizuită de fostul preşedinte, Curtea Supremă a luat de decizii contrare acestuia, autorizând în special în 2020 transferul documentelor financiare către justiţia din New York care îi investighează afacerile.

Lipsa de transparenţă a lui Donald Trump, care a făcut din bogăţia sa un argument de campanie, a alimentat ani de zile speculaţiile cu privire la amploarea averii sale sau la potenţialele conflicte de interese. Nu este însă sigur că transferul arhivelor fiscale către Congres va duce la unele dezvăluiri în privinţa afacerilor lui Donald Trump, care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024.

Comisia din Camera Reprezentanţilor, care a cerut aceste declaraţii fiscale pentru a elabora reguli etice în privinţa afacerilor preşedinţilor, nu are dreptul să le facă publice. În luna ianuarie, republicanii vor avea majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi, probabil, vor pune capăt activităţilor acestei comisii.

Vezi și - Donald Trump şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024

Fostul preşedinte american a oficializat această candidatură într-un document transmis Comisiei Electorale Federale cu câteva momente înainte de a face anunţul în faţa susţinătorilor săi la reşedinţa din Mar-a-Lago, Florida.

Donald Trump a dat asigurări că America s-a 'întors', imediat după oficializarea candidaturii la preşedinţia Statelor Unite. Miliardarul republican a reamintit, în termeni idilici, situaţia naţiunii din primul său mandat, descriind o ţară în pace, prosperă şi respectată pe scena internaţională în faţa unei audienţe formate din activişti loiali, adunaţi în marea sală de recepţie din luxoasa sa reşedinţă, precizează Agerpres.

Donald  Trump ar putea întâmpina numeroase obstacole în următoarele luni, chiar dacă baza sa electorală rămâne solidă. În ultima săptămână, Trump s-a străduit să respingă criticile colegilor republicani privind implicarea în campania electorală pentru alegerile legislative intermediare, în contextul în care Partidul Republican nu a înregistrat o victorie masivă. Partidul Republican probabil va obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, dar nu a reuşit să obţină controlul Senatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel