Curtea Penală Internațională, mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin / Reacția Moscovei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

Update: 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că mandatul de arestare al CPI pentru Putin este „fără sens”.

„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”, a afirmat Maria Zaharova.

Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia, a mai spus Zaharova.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat că mandatul de arestare al CPI a fost „doar începutul”.

Știre inițială: 

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru președintele Vladimir Putin și comisarul prezidențial al Rusiei pentru drepturile copilului, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, conform The Guardian.

Într-o declarație, CPI a spus că există „motive rezonabile” pentru a crede că liderul rus „poate răspunde penal” pentru „crime de război de deportare ilegală a populației (copii) și pentru transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă” în teritoriul ocupat ucrainean.

De asemenea, există „motive rezonabile” pentru a crede că Lvova-Belova „poarte răspunde penal” pentru „crime de război de deportare ilegală a populației (copii) și pentru transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă”.

Președintele rus poate fi arestat în cazul în care este predat de autoritățile ruse sau se deplasează într-una din țările care fac partea din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel