Data actualizării:
Data publicării:

Curtea Mondială ordonă Israelului să ia măsuri pentru a pedepsi incitarea la genocid în Gaza

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Instanța supremă a ONU a ordonat vineri Israelului să ia măsuri pentru a preveni și pedepsi incitarea directă la genocid în războiul său din Gaza, scrie Reuters.

„Statul Israel va trebui să ia toate măsurile în puterea sa pentru a preveni comiterea tuturor actelor care intră sub incidența articolului II al Convenției de genocid”, a transmis instanța.

Într-o hotărâre generală, marea majoritate a completului de 17 judecători al CIJ a votat pentru măsuri urgente care acoperă cea mai mare parte a ceea ce a cerut Africa de Sud, cu excepția notabilă a ordonării opririi acțiunii militare israeliene în Gaza.

Curtea a ordonat Israelului să se abțină de la orice acte care ar putea intra sub incidența convenției de genocid și, de asemenea, să se asigure că trupele sale nu comit niciun act de genocid în Gaza.

Africa de Sud a salutat vineri ceea ce a numit o „victorie decisivă” pentru statul de drept internațional, după ce Curtea Internațională de Justiție a decis în favoarea cererii sale de a impune măsuri de urgență împotriva Israelului în legătură cu operațiunile sale militare din Gaza.

Africa de Sud a adus cazul la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) la începutul acestei luni, cerând acesteia să acorde măsuri de urgență pentru a opri luptele, care au ucis peste 26.000 de palestinieni.

Africa de Sud a acuzat Israelul de genocid în ofensiva sa, începută după ce militanții Hamas au pătruns în Israel, ucigând 1.200 persoane și răpind peste 240 de civili. Israelul a căutat eliminarea cazului.

În decizia de vineri, judecătorii au transmis că Israelul trebuie să ia toate măsurile pentru a preveni comiterea de genocid a trupelor sale, pentru a pedepsi instigarea și trebuie să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația umanitară.

Deși CIJ nu a ordonat încetarea focului, a transmis că nu va scoate din socoteală această variantă, hotărând că palestinienii sunt protejați în temeiul Convenției de genocid din 1948. CIJ nu a decis asupra fondului acuzațiilor de genocid.

Israelul a numit acuzațiile Africii de Sud false și „gros distorsionate” și a transmis că depune toate eforturile pentru a evita victimele civile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel