Curtea de Justiție Europeană: Revocare Brexit, decizie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Brexit
Brexit
CJUE anunță că guvernul britanic poate revoca unilateral decizia de ieşire a Regatului Unit din UE.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este liber să revoce în mod unilateral notificarea intenţiei sale de retragere din UE, transmit agenţiile de presă internaţionale.

În urma unui referendum din Marea Britanie care a oferit o majoritate în favoarea retragerii din Uniunea Europeană, o petiţie a fost depusă în Scoţia în care s-a ridicat problema dacă este posibilă revocarea notificării intenţiei Regatul Unit de a se retrage din Uniunea Europeană.

Nicio certitudine

CJUE a fost solicitată de Court of Session din Scoţia să stabilească dacă legislaţia UE permite unui stat membru să-şi retragă în mod unilateral notificarea înainte de expirarea termenului de retragere de doi ani şi, în caz afirmativ, care sunt condiţiile care guvernează această revocare, precum şi efectele acesteia în ceea ce priveşte statul membru respectiv.

Ei susţin că, deşi nu există nicio incertitudine din punct de vedere juridic că Marea Britanie ar putea opri Brexit-ul cu acordul celorlalte 27 state membre, ar trebui să caute să instituie un drept juridic de a face aceasta în mod unilateral, indiferent de poziţia blocului comunitar. Petiţionarii mai afirmă că parlamentul de la Londra ar trebui să aibă dreptul de a revoca declanşarea Articolului 50 din Tratatul UE, fără a cere permisiunea celorlalte 27 state membre ale UE.

Ei argumentează că este necesară certitudine juridică în privinţa acestui proces înaintea oricărui vot al parlamentului britanic, întrucât niciun stat nu s-a mai retras până acum din Uniunea Europeană. Guvernul de la Londra a menţionat, totuşi, că problema este una pur ipotetică întrucât nu intenţionează să revoce notificarea intenţiei de ieşire din UE. Cazul a fost soluţionat în procedură accelerată de CJUE ca urmare a calendarului foarte strâns al Brexit-ului. Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană la 29 martie 2019.

Vezi și: Acordul Brexit: Un pas uriaş în necunoscut

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel