CCR se întruneşte, miercuri, pentru analizarea referendumului
Curtea Constituţională se va întruni miercuri, la ora 14.00, pentru a lua în discuţie rezultatele referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Documentele de la Biroul Electoral Central au ajuns la Curtea Constituțională. Potrivit Legii referendumului, decizia CC trebuie să fie luată cu 6 voturi din 9, plenul CC fin format din 9 judecători.
Curtea Constituțională va începe, miercuri, de la orele 14,00, dezbaterea pe marginea rezultatului referendumului din 29 iulie. Dosarele de la BEC au ajuns la CC sub paza Jandarmeriei, fiind transportate cu un autoturism Dacia Logan.
Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate miercuri de BEC.
Din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, de 18.292.464, au participat la referendum 8.459.053, reprezentând 46,24%.
Din aceştia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat "Da", 943.375 (11,15%) au votat "Nu", iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.
Potrivit legii, plenul Curţii Constituţionale decide "cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului". Practic, judecătorii CCR vor stabili "dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia".
"Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună", mai prevede legea.
Aşa cum prevede legea, decizia CCR privind valabilitatea referendumului trebuie luată cu 6 voturi din 9, plenul Curţii fiind format din 9 judecători.
În condiţiile în care CCR stabileşte că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate, Parlamentul va decide asupra procedurii de urmat. "În situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat", prevede Hotărârea Parlamentului nr. 34 din 6 iulie (art.3).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News