Data publicării:

Curtea Constituţională din Peru a ordonat punerea imediată în libertate a fostului preşedinte controversat Alberto Fujimori

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Curtea Constituţională din Peru a ordonat punerea imediată în libertate a fostului preşedinte controversat, restabilind o graţiere acordată în 2017 şi care a fost revocată doi ani mai târziu de Curtea Supremă.

Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori a fost eliberat miercuri din penitenciar, unde din 2009 ispăşea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, informează Reuters, AFP şi DPA.

La ora locală 18:29 (23:29 GMT), Fujimori a părăsit penitenciarul Barbadillo, situat la est de Lima, la bordul unei camionete gri care şi-a făcut cu greu loc prin mulţimea de susţinători veniţi să îl întâmpine pe fostul preşedinte.

Fiica sa Keiko, de trei ori candidată la prezidenţiale, şi fiul său Kenji, om de afaceri, care au cerut constant eliberarea lui Alberto Fujimori, l-au aşteptat pe acesta la ieşirea din închisoare.

Sănătatea tatălui meu este fragilă. Cel mai important este să aibă grijă de el şi să se recupereze pas cu pas. Ştim că cea mai bună terapie este dragostea familiei sale, a declarat Keiko Fujimori în faţa domiciliului său.

Fostul şef al statului peruan a fost găsit vinovat de moartea a 25 de persoane în ce fusese numit războiul contra terorismului (1980-2000)

În vârstă de 85 de ani, Alberto Fujimori suferă de probleme respiratorii şi neurologice, printre care o paralizie facială.

Marţi, Curtea Constituţională din Peru a ordonat punerea imediată în libertate a fostului preşedinte controversat, restabilind o graţiere acordată în 2017 şi care a fost revocată doi ani mai târziu de Curtea Supremă.

Fostul şef al statului peruan a fost găsit vinovat de moartea a 25 de persoane în două masacre comise de un comando al armatei în cadrul a ceea ce fusese numit războiul contra terorismului (1980-2000) gherilelor de extremă stânga.

Curtea interamericană a drepturilor omului (Corte IDH) le-a cerut miercuri autorităţilor peruane să se abţină de la executarea deciziei Curţii Constituţionale până când Corte IDH va dispune de toate elementele necesare pentru a analiza dacă această decizie respectă condiţiile hotărârilor sale precedente.

Totuşi, guvernul preşedintei Dina Boluarte a autorizat eliberarea lui Alberto Fujimori.

Fujimori a efectuat aproximativ două treimi din pedeapsă, a explicat Curtea Constituţională, care a invocat de asemenea considerente umanitare în luarea deciziei de eliberare a fostului preşedinte peruan, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel