Curtea Constituţională a Ungariei invalidează bucăţi din noua lege electorală
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
orban dc
orban dc

Curtea Constituţională a Ungariei a hotărât să invalideze o parte din noua lege electorală a ţării, din "raţiuni de formă", scriu AFP şi MTI, citate de Agerpres.

CCU explică într-un comunicat de presă că Parlamentul şi-a depăşit competenţele legislative, adoptând texte prezentate ca "tranzitorii" în condiţiile în care este vorba despre o lege pe termen lung. Anton Rogan, lider al Fidesz, partid aflat la putere, a luat cunoştinţă de decizia Curţii, declarându-şi intenţia de a corecta această eroare "formală", adăugând că un amendament constituţional ar putea fi depus în februarie.

Curtea Constituţională a Ungariei a anulat, între altele, unul dintre articolele cele mai controversate ale legii electorale, articol care îi obligă pe ungurii cu drept de vot să se înregistreze în prealabil pe o listă, cel mai târziu cu două săptămâni înainte de scrutin. Înainte, documentul de rezident era suficient pentru a participa la vot.

Opoziţia acuză că legea electorală îl favorizeză pe Viktor Orban

În opinia opoziţiei, acest text vizează să-i împiedice pe numeroşii alegători indecişi - între care mulţi decepţionaţi de premierul Viktor Orban - să se ducă să voteze în ultima clipă contra guvernului.

La 6 decembrie, preşedintele ungar Janos Ader a refuzat să semneze legea, trimiţând-o pentru control Curţii Constituţionale.

Noua lege privind procedura electorală a fost adoptată de parlamentul Ungariei la 26 noiembrie. Potrivit contestatarilor săi, legea a fost redactată astfel ca să-i permită lui Orban să câştige alegerile din 2014. Pe lângă obligativitatea de a se înscrie pe o listă, legea interzice de asemenea reclamele politice cu 48 de ore înainte de scrutin şi publicarea de sondaje în ultimele 6 zile înainte de alegeri.

Curtea Constituţională urmează să-şi dea avizul în legătură cu fondul reformei electorale la începutul lui ianuarie 2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel