Curtea Constituţională a Ungariei invalidează bucăţi din noua lege electorală
Curtea Constituţională a Ungariei a hotărât să invalideze o parte din noua lege electorală a ţării, din "raţiuni de formă", scriu AFP şi MTI, citate de Agerpres.
CCU explică într-un comunicat de presă că Parlamentul şi-a depăşit competenţele legislative, adoptând texte prezentate ca "tranzitorii" în condiţiile în care este vorba despre o lege pe termen lung. Anton Rogan, lider al Fidesz, partid aflat la putere, a luat cunoştinţă de decizia Curţii, declarându-şi intenţia de a corecta această eroare "formală", adăugând că un amendament constituţional ar putea fi depus în februarie.
Curtea Constituţională a Ungariei a anulat, între altele, unul dintre articolele cele mai controversate ale legii electorale, articol care îi obligă pe ungurii cu drept de vot să se înregistreze în prealabil pe o listă, cel mai târziu cu două săptămâni înainte de scrutin. Înainte, documentul de rezident era suficient pentru a participa la vot.
Opoziţia acuză că legea electorală îl favorizeză pe Viktor Orban
În opinia opoziţiei, acest text vizează să-i împiedice pe numeroşii alegători indecişi - între care mulţi decepţionaţi de premierul Viktor Orban - să se ducă să voteze în ultima clipă contra guvernului.
La 6 decembrie, preşedintele ungar Janos Ader a refuzat să semneze legea, trimiţând-o pentru control Curţii Constituţionale.
Noua lege privind procedura electorală a fost adoptată de parlamentul Ungariei la 26 noiembrie. Potrivit contestatarilor săi, legea a fost redactată astfel ca să-i permită lui Orban să câştige alegerile din 2014. Pe lângă obligativitatea de a se înscrie pe o listă, legea interzice de asemenea reclamele politice cu 48 de ore înainte de scrutin şi publicarea de sondaje în ultimele 6 zile înainte de alegeri.
Curtea Constituţională urmează să-şi dea avizul în legătură cu fondul reformei electorale la începutul lui ianuarie 2013.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News