Data publicării:

Cursa spațială cu SUA. Beijingul trimite „nava divină“ la stația spațială a Chinei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cursa spațială cu SUA. Beijingul trimite 3 astronauți la stația spațială a Chinei / Sursă foto: Pixbay
Cursa spațială cu SUA. Beijingul trimite 3 astronauți la stația spațială a Chinei / Sursă foto: Pixbay

Beijingul demarează prima misiune cu echipaj din ultimii cinci ani, pe fondul unei noi curse spațiale cu Statele Unite ale Americii.

China va trimite joi trei bărbați în spațiu, în prima misiune cu echipaj din ultimii cinci ani, ca parte a unui plan ambițios de a finaliza o stație spațială până la sfârșitul anului viitor. Se așteaptă ca China să lanseze Shenzhou-12 la 9:22 dimineața (01:22 GMT), joi, din Jiuquan, în nord-vestul provinciei Gansu, a declarat miercuri un oficial al Agenției Spațiale din China.

Astronauții sunt Nie Haisheng, în vârstă de 56 de ani, Liu Boming, în vârstă de 54 de ani, și Tang Hongbo, în vârstă de 45 de ani. Ji Qiming, director adjunct la Agenția Spațială Echipată din China, a declarat reporterilor: „Nie va fi cea mai în vârstă persoană pe care China a trimis-o în spațiu.“ Shenzhou-12, adică „Navă divină”, va fi a treia din cele 11 misiuni necesare pentru a finaliza stația spațială a Chinei până în 2022. Cel puțin patru dintre cele 11 misiuni planificate vor fi cu echipaj uman și vor duce în spațiu până la 12 astronauți.

Shenzhou-12 va fi a treia ieșire spațială a lui Nie, după misiunea Shenzhou-6 din 2005 și misiunea Shenzhou-10 în 2013, potrivit agenției de știri Xinhua. Va fi a doua misiune a lui Liu în spațiu, prima fiind misiunea Shenzhou-7 din 2008, iar pentru Tang va fi prima misiune în spațiu.

China a început construcția stației spațiale în acest an, odată cu lansarea Tianhe, primul și cel mai mare dintre cele trei module ale stației, la sfârșitul lunii aprilie. Echipajul Shenzhou-12 va locui pe Tianhe, ceea ce înseamnă „Armonia Cerurilor”, un cilindru lung de 16,6 metri și 4,2 metri în diametru, timp de trei luni, precizează AlJazeera.

Roverul chinez Zhurong a surprins imagini spectaculoase cu suprafața Planetei Marte

 

Roverul chinez Zhurong a trimis selfie-uri și imagini spectaculoase cu Planeta Marte. Imaginile au fost postate pe site-urile autorităților spațiale din Republica Populară Chineză. Roverul a trebuit să se deplaseze la 10 metri de platforma de amartizare, să plaseze camera, să revină în poziția inițială și abia apoi au fost surprinse imaginile.

Pe 20 mai, la 5 zile după amartizare, a trimis primul selfie

Roverul Zhurong a fost transportat în atmosfera marțiană într-un lander sâmbătă, fiind numit după un zeu mitic chinez al focului. Acesta a sosit pe Marte la câteva luni distanță după roverul Statelor Unite ale Americii, Perseerance, și a fost sărbătorit în China ca o mare victorie în ascensiunea către o superputere spațială.

Administrația Națională a Spațiului din China a publicat miercuri imaginile realizate de camerele atașate roverului, care arătau echipamentul de evitare a obstacolelor și panourile solare de pe vehicul, precum și textura suprafeței marțiene. Prima sondă a Chinei de pe Planeta Roșie a trimis primele „selfie-uri” după aterizarea istorică de săptămâna trecută (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel